Šef Ukrajine i rivali za mesto

Petar Popović

Jedan popularni komičar i jedan rok-muzičar među političkim pretendentima na funkciju predsednika i nepopularni predsednik koji ne bi želeo da je napusti
(foto, Svjatoslav Vaharčuk, zvezda ukrajinske rok arene)

U ponedeljak uveče, negde pri imaginarnom razlazu godina “stare” i “nove”, brojnom forumu gledalaca ukrajinske televizije obratio se jedan krajnje stvarni i postojeći akter –glumac Valodimir Zalenjskij, popularni parodista inače masovno gledanih epizoda zapleta u nastavcima s naslovom “Sluga naroda”.

Završivši za tu noć sa “slugom”, Zalenjskij je zastao i sada sasvim drugim tonom izjavio da će se kandidovati za sefa države.

Konkurisaće za mesto predsednika Ukrajine. Ukrajinski predsednički izbori očekuju se 31. marta 2019.

Poslednji dan decembra, bio je i prvi dan tek započete kampanje, mada i bez svih potencijalno očekivanih pretendenata na mesto na proceduralnom papiru. Tek se, na primer, očekuje izjava o stupanju u trku i aktuelnog šefa države, predsednika Pjetra Parošenka.

Predsednik Parošenko boriće se za još jedan mandat u Bankovoj, kako, po ulici, nazivaju i rezidenciju državnog šefa Ukrajine.  

“Za razliku od naših velikih političara, ja ne želim da obećavam uzalud. Ali sada, na svega nekoliko minuta pre Nove godine, mogu vam obećati da ću to učiniti na pravi način”, izjavio je komičar koji je odlučio da se isproba kao političar. Zelenjskij će “pokušati da nešto promeni u Ukrajini”, rekao je (TASS, Kyiv post, Ukrainian Service RFE/RL).

ukr komicar kandidat

Volodimir Zalenjskij, popularni glumac - komičar

Ukrajinski Bepe Griljo

Kandidodavnje komičara za dužnost najodgovornijeg političara nije iznenadilo nikog u Kijevu. O takvoj mogućnosti se već raspredalo na stranicama ukrajinske štampe. Bilo je pitanje samo hoće li se Zelenjskij na to odlučiti. Glumac je popularan. Svakako povodom satiričkog pogleda na društvo i vlast i kritički intoniranih skečevskih žaoka, koje prijanjaju uz osećanja onih Ukrajinaca kojima je, u korumpiranoj i haotičnoj zemlji, već preko glave i vlasti i opozicije.

Uostalom (Đuzepe Pjero) Bepe Griljo, jedan italijanski popularni komendijaš, glumac i bloger, već je probao i uspeo. Pomogao je da se okupi i utemelji Pokret pet zvezdica, partija koja je posle izašla kao jedna od pobedničkih na italijanskim izborima.

Biralište u Evropi prošlo je kroz preobražaj omogućen tehnologijom. Tehnologija je dala reč svakome koji ima nešto da kaže, pa su “iskreni” komičari odjednom popularniji od “lažljivih” političara.

Satirične žaoke su te koje se uzimaju za istinite, naspram sračunatih tvrdnji bilo vlasti bilo opozicije. Sve češći su slučajevi da se njima u biralištu više - ne veruje. “Establišment”, širom Evrope, pokazuje da je zbog toga zabrinut, pa su pokreti poput Griljovog ili sutra Zelenjskog na klupi žigosanih zbog “populizma”. Optuženi su ad hok vođi koji komuniciraju direktno s pristalicama, mimo ustoličenih partija vlasti ili opozicije.

Zvezda “Elzinog okeana”

Krajnji datum prijave i nominacije ukrajinskih predsedničkih kandidata je 3. februar. Međutim, već sada, na samom početku procesa, računa se da će još jedan iz polja bližeg areni nego insitucijama uskočiti u ring naspram predsedničkih kandidata poltičara – “rok-star” Svjatoslav Vaharčuk.

“Ništa osim muzike”, istaknuto je kao motivaciona parola jednog Vaharčukovog koncerta koncem leta. Ipak, brojni sledbenici zvezde ukrajinske arene nisu to prihvatili za iskreno. Mogućno je, zbog prisustva front-mena “Elzinog okeana” na predavanjima o politici na jednom od engleskih univerziteta, letos. Ili, zato što je Vaharčuk jedanput već bio deputat Rade Ukrajine (2007.) i povukao se, optuživši predstavnike naroda da se više tuku međusobno, nego što rade za političku stvar naroda. Ili, pak, zbog kijevskih bukmejkera. Oni uz pretpostavljenu kandidaturu muzičara iz Lvova primaju opklade i iskazuju njegovu visoku kotaciju na listama predsedničkih kandidata u opticaju – makar i “kod čaršije”.

Na njima se vidi da bi Vaharčuk imao nešto manje podrške u biralištu u odnosu na Juliju Timošenko, a da je opet, značajno popularniji u odnosu na ugled koji kod birača ima Pjetro Parošenko, aktuelni predsednik.

“On ima sopstvenu vrstu moralnog autoriteta”, izjavio je upitan o ovom eventualnom kandidatu Oleksij Haran, kijevski profesor političkih nauka (DW.De.com). Pune dve decenije je u žiži javnog interesovanja, a bez ijednog skandala. “Vrlo malo ukrajinskih političara može da to isto kaže o sebi”, rekao je kijevski profesor.

Matematika izbornog starta

Završna lista kandidovanih za ukrajinsko predsedničko mesto objaviće se 8. februara.

U međuvremenu, štampa i javnost slede za ugledom u biračkom telu zemlje “očekivanih” pretendenata, među kojima su veteranka scene Julija Timošenko, Jurij Bojko, Parošenko i drugi.

Usred nekolicine tih, još neupisanih ali izvesnih konkurenata za visoko mesto, prestižna je ovog trenutka pozicija madam Timošenko, političke predvodnice Batkivšćine, jedne od partija u parlamentu – navodno sa 20 – 24 odsto podrške u biralištu (Izvjestia. ru).

Za gospođom Timošenko sledi Jurij Bojko, od nedavno izopštenik iz Opozicionog bloka, s podrškom u rasponu 9 – 13 odsto. I tek potom, negde treći ili četvrti u rangu, predsednik Parošenko, s manje od deset odsto biračke podrške.

Ovakav redosled, bude li se tokom naredna tri meseca održao i potvrdio, upućuje da malo ko od kandidata ima priliku za pobedu već u prvom krugu glasanja. Pogotovo ako u kolo uskoče još i muzičari i artisti, popularni Vaharčuk i Zelenjskij. A, istovremeno, i da će pobednik prvog kruga biti Julija Timošenko. Te da će, takođe, najvažnije biti ko će se u tom prvom odmeravanju plasirati kao drugi na listi. Jer, drugi na listi može postati prvi u Ukrajini, kada se nacija pozove da odluči o dvoje preostalih u borbi za mesto šefa države.

Ruska štampa, politolozi a i Kremlj, za koje je ime budućeg predsednika Ukrajine ključno važno, jer teška kriza u političkim odnosima dve zemlje pod tom usmeravajućom rukom može prevagnuti na jednu ili drugu stranu, procenjuju da je “drugo mesto u prvom krugu”, to čemu traktički stremi otvoreni politički neprijatelj Rusije, američki postavljen Pjetro Parošenko.

Takav odskok daleko je iznad moći Parošenka, da naciju povuče za sobom sredstvima političkim, tzv. vizijom, obećanjima i ciljevima. Predsednik na funkciji izgubio je ugled u međuvremenu, posle 2014. I zbog toga će narednih nedelja i meseci, pre izlaska nacije na glasanje, biti u iskušenju da Ukrajince privuče uz sebe kreiranjem ukrajinsko-ruske, možda čak i vojne i bezbednosne krize, ubeđena je Moskva (“Russia calls on US not to turn a blind eye on Kiev’s preparations for Donbas offensive”, TASS).

Upravo “prispelu” Novu godinu jedan deo ruske vojske, u sektoru jugo-zapad, dočekao je zbog toga u rovu (NG). Kremlj ne dopušta da ga događaji iznenade.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...