EPS GURA PARE U DŽEPOVE TRGOVACA

Glas javnosti

Vlada Srbije, a posebno ministri energetike, spokojno posmatraju kako EPS, umesto direktno, struju uvozi preko posrednika koji naplaćuje debelu proviziju

Zbog sporosti nadležnih, Elektroprivreda Srbije propustiće još jedan tender, raspisan u Republici Srpskoj, na kome je mogla da nabavi jeftinije električnu energiju za domaće potrošače. Iz cele priče punijih džepova izaći će domaći i strani trgovci, jer će dobiti šansu da kupljenu struju na tenderu u RS preprodaju EPS-u. Tako je i ova vlada nastavila da radi ono što su radile prethodne tri, a to je onemogućavanje domaće Elektroprivrede da se pojavi direktno na tenderima u inostranim zemljama i tako nabavi jeftiniju struju za domaće potrošače. Spisak odgovornih je podugačak i na njemu su nadležni u ministarstvima finansija i energetike, kao i u Elektroprivredi i to u poslednjih šest godina.

Da cela stvar bude još interesantnija, Ministarstvo finansija, na čijem je čelu sada Mirko Cvetković iz DS-a, u svom odgovoru na pitanje EPS-a od 6. jula da li može da se pojavi na tenderima u inostranstvu, odgovorilo je pozitivno uz dodatak da ovo preduzeće treba da zatraži mišljenje Uprave za javne nabavke i Ministarstva energetike. Ovo u suštini znači da prema Zakonu o javnim nabavkama nema prepreke da EPS učestvuje na tenderima u stranim zemljama, iako su u ovom javnom preduzeću prethodnih godina tvrdili suprotno.

Ipak, u Elektroprivredi kažu da im nikakvo mišljenje nije stiglo, dok su u Ministarstvu finansija izričiti da je papir poslat 18. septembra. Na pitanje EPS-u kako nešto što je poslato iz jednog ministarstva nije stiglo do njih oni nemaju odgovor, kao što ni u ovom ministarstvu ne znaju zašto je bilo potrebno toliko vremena da se protumači Zakon, posebno kada se ima u vidu da se tender u RS zatvara ovih dana, a prema nezvaničnim informacijama, tumačenje je bilo gotovo još 6. septembra.

U Ministarstvu energetike, na čijem je čelu sada Aleksandar Popović, član DSS-a, pre mesec dana na pitanje zašto nije pokrenuta inicijativa za promenu načina nabavke struje, rekli su da je to posao EPS-a. Stav ministarstva se desetak dana kasnije promenio, pa je sam Popović izjavio da je glavna prepreka za drugačiju nabavku Zakon o javnim nabavkama i da su Ministarstvo finansija i Uprava za javne nabavke nadležne za njegovu primenu, kao i da će, ako to drugi dozvole, bez problema dati „zeleno svetlo“ za takvu kupovinu. Popović je inače tih dana imao sastanke sa Miloradom Dodikom o jačoj saradnji dve elektroprivrede. Dodik je bio još eksplicitniji, pa je rekao da su posrednici na poslovima i saradnji između EPS-a i ERS-a proteklih godina „ostvarivali enormne zarade“.

Verovatno da se ni sada neće saznati ko je kriv zbog ove ujdurme i propuštanja prilike da se EPS pojavi na tenderu Elektroprivrede RS, kao što se nije saznalo ko je to onemogućavao prethodnih godina. Da podsetimo, EPS je od trgovaca počeo da kupuje struju posle oktobarskih promena 2000. godine. Do tada je, na primer, bez problema sarađivao sa Elektroprivredom RS bez posrednika. Činjenica je da su sve elektroprivrede u okruženju bile u lošoj finansijskoj situaciji, pa su iznikle kompanije koje su imale dovoljno kapitala da na jednom mestu kupe, a na drugom prodaju, ali je neobjašnjivo zašto se posle godinu ili dve stvar nije vratila u normalu.

Na pitanje zašto je EPS čekao do jula ove godine da se zatraži mišljenje Ministarstva finansija, oni odgovaraju da su od ovog ministarstva decembra 2006. godine tražili stav, ali ga nisu dobili. Ipak, nemaju odgovor šta su čekali do 2006. godine da tako nešto zatraže. To bi valjda trebalo da znaju LJubomir Gerić, direktor EPS-a od 2001. do početka 2004. godine, kao i njegov naslednik Vladimir Đorđević. NJima bi u davanju odgovora trebalo da se pridruže i prvi demokratski ministar energetike Goran Novaković i Radomir Naumov. Kori Udovički je pokušala da istera stvari na čistac, ali nije uspela. Nadležni organi trebalo bi da ih pitaju zašto je država oštećena, najmanje, za više desetina miliona evra, jer EPS nije mogao da nabavlja struju direktno u inostranstvu već preko posrednika - najčešće preko Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića.


Vladimir Spasić


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...