Damask (nije) napustio dijalog u Ženevi

D. Ćirović

Zvanična sirijska delegacija vratila se za vikend u prestonicu i pitanje je da li će se ponovo pojaviti u Ženevi u utorak. Bašar al Džafari je objasnio da „nema napretka“ u pregovorima, jer je opozicija došla sa konferencije iz Rijada, insistirajući na tome da je ostavka režima preduslov za nastavak razgovora
(Specijalni izaslanik UN Stafan de Mistura, AP-PresTV))

Sirijski ambasador u UN i predsednik zvanične delegacije u pregovorima u Ženevi istakao je da će Damask razmisliti da li da nastavi da učestvuje u mirovnim pregovorima upravo zbog toga što predstavnici opozicije ponovo na sto stavljaju ostavku aktuelnog predsednika Bašara al Asada kao preduslov za bilo kakav dogovor. Oni traže da se Asad izuzme iz vlasti i tokom tranzicionog perioda.

„Dok god se druga strana bude držala stavki koje se protive Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 2254, neće biti napretka“, istakao je šef diplomatije Sirije Bašar al Džafari u petak, nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom u Švajcarskoj.

Delegacija Damaska već je predala listu osnovnih principa, kako bi se našlo političko rešenje za krizu u zemlji, a koja se prevashodno tiče zajedničkih interesa, prenosi državna agencija SANA, kao i teheranska stanica PresTV. Oni koji su, sa druge strane, predali svoj nacrt uslova, „prokovakativan i takav da se na njega ne može odgovoriti“, dodao je Džafari, „očigledno žele da omalovaže misiju De Misture“.

sirija-Nasr-al-Hariri-lider-opozicije

Nasr al Hariri, lider opozicionog Veća (Rojters-PresTV)

„Runda je završena“

Iako u ovom izveštaju stoji da je Džafari rekao da delegacija za vikend odlazi u Damask i da će se tamo razgovarati da li da se vrati u Ženevu u utorak, saudijski mediji su već objavili da se sirijska delegacija „povlači iz pregovora“.

„Za nas, kao zvaničnu delegaciju, ova runda dijaloga je završena“, rekao je Džafari, kako prenosi stanica Al Arabija iz Rijada.

Džafari se usprotivio zaključicima koje je opozicija prihvatila na sastanku prethodne nedelje u saudijskoj prestonici, navodi TV stanica i dodaje da je šef sirijske diplomatije istakao da „nema ozbiljne rasprave u Ženevi, dok god se ne povuče nacrt iz Rijada“.

„Ranije je bilo spekulacija da bi opozicija mogla da umanji svoje zahteve pred ove ženevske razgovore, što se očekivalo kao reakcija na napredovanje sirijske vojske na terenu“, stoji u tekstu.

sirija-Damask-Bašar-al-Džafari

Vođa delegacije iz Damaska Bašar al Džafari (Rojters-Al Arabija)

De Mistura: Nema preduslova!

Nasr al Hariri, vođa opozicionog Visokog veća za pregovore, rekao je još na početku osme runde u Ženevi prošle nedelje, da Asad mora da ode s vlasti pre nego što bilo kakav prelazni period bude dogovoren. Hariri je kao vođa ove delegacije izabran nekoliko dana ranije tokom konferencije u Saudijskoj Arabiji. De Mistura je tih dana reagovao da UN „neće prihvatiti postavljanje uslova ni od jedne strane u dijalogu“.

Kako se osma runda pregovora u Ženevi ponovo „zakucala u mestu“, bliskoistočni mediji objavljuju i da Rusija planira da organizuje takozvani svesirijski kongres u Sočiju, gde bi glavna tema bilo formiranje buduće vlasti, uz novi ustav i održavanje izbora pod nadzorom UN. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...