Rešenje za kvote - za svakog izbeglicu u okviru kvote 60 hiljada evra

M. L.

Nema dogovora i rešenja dok se dobro ne podmaže
(foto, izbeglice stižu na grčko ostrrvo Lezbos, ribarskim brodićima iz Turske preko Egejskog mora, 2015.)

Države Evropske unije dobijaće verovatno ubuduće 60 hiljadu evra za svakog izbeglicu koga prime prema dogovoru o kvotama, saznaje nemački dnevnik Frankfurter alemajne cajtung (FAZ - Frankfurter Algemeine Zeitung) iz krugova u vrhu Unije koji posreduju u dogovorima između 28 zemalja o kvotama. S druge strane, zemlje koje ne primaju izbeglice ili ih prime sasvim malo - moraće to da plate.

Spor oko podele kvota izbeglica već dve godine veoma komplikuje odnose u Uniji. Zemlje - članice ubrzano nastoje da se nađe rešenje. Prema izvorima FAZ-a, dogovor bi se mogao postići tako što bi se tzv Dablinski sistem za slučaj za nepredviđene situacije dopunio mehanizmom preko koga bi se preraspodelilo između zemalja, maksimalno oko 200 hiljada izbeglica. Tako bi ukupna suma koju bi za njihovo prerazdeljivanje dobile zemlje Unije mogla da dostigne 12 milijardi evra.

Sistem računa i s "negativnom finansijskom motivacijom", tojest, ukoliko bi neka zemlja primila manje od svoje kvote, oduzelo bi joj se 60 hiljada evra za svakog izbeglicu manje. No, ove brojke se još mogu promeniti ali je, čini se, prema ovom listu, put za sporazum trasiran.

FAZ dodaje da bi novi sistem trebalo da omogući da manje izbeglica prime zemlje koje, preopterećenim graničnim zemljama (Grčka, Bugarska, Madjarska, Italija...), pomažu slanjem stražara granica i činovnika obučenim za poslove oko azila. Na tim merama insistiraju posebno zemlje tzv Višegradske četvorke koje odbacuju kvote za preraspodeljivanje izbeglica.

O kvotama se juče izjasnila i nemačka kancelarka Angela Merkel. koja veruje da će se ubrzo naći put za solidarnu preraspodelu izbeglica. Ali, dodaje, najpre se moraju postaviti pretpostavke za to. Posebno je neophodno, prema njoj, da se stabilizuju i svi ostali elementi migracione i politike prema izbeglicama kao što su efikasna zaštita spoljnih granica i doslednija borba protiv uzroka migracija.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...