De Mistura: opozicija da prizna poraz

D. Ćirović

Specijalni izaslanik UN za Siriju istakao je da je „poruka vrlo jasna“ i da činjenice na terenu pokazuju da opozicija nije dobila rat protiv režima Bašara al Asada. Naser al Hariri uzvratio da su ovakve ocene „šokantne“ i „u skladu sa ruskim planom“
(Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura u Ženevi, AFP-Al Arabija)

Specijalni izaslanik za Siriju Stafan de Mistura pozvao je sirijsku opoziciju da prihvati poraz u ratu protiv režima predsednika Bašara al Asada.

„Poruka je vrlo jasna za opoziciju: ako je njihov plan bio da dobiju rat, činjenično stanje pokazuje da se to nije dogodilo. Zato je sada vreme da se dobije mir“, rekao je De Mistura u Ženevi prošle nedelje.

Dugoročno političko rešenje

On je podsetio da je rat gotovo završen, da su mnoge zemlje usaglasile napore da se porazi teroristička organizacija Islamska država u Siriji, te da će i proglašenje nacionalnog prekida vatre uslediti uskoro, prenosi iranska stanica PresTV.

„Do pobede može da se dođe samo ako postoji i održivo dugoročno političko rešenje. U suprotnom, umesto rata, ne dao bog, možemo da se suočimo sa pojavom sitnih pobunjeničkih grupa i sukoba koji mogu da potraju i 10 godina. U tom slučaju nema obnove zemlje, što je vrlo loš epilog takozvane pobede u ratu“, dodao je De Mistura.

Vodja-opozicije-Naser-al-Hariri-s

Vođa delegacije opozicije Naser al Hariri (Al Arabija)

Hariri: UN odustale od rezolucije

Vođa delegacije sirijske opozicije u Ženevi Naser al Hariri istakao je da su ocene specijalnog izaslanika „šokantne i razočaravajuće“, dodajući da je De Misturin govor „u skladu sa ruskim planom“. On je rekao da je De Mistura zapravo „odustao od rezolucije UN“ i naznačio da „nikakav međunarodni dogovor neće imati uspeha ukoliko se u njega ne uvrste zahtevi sirijskog naroda“.

„Pobede Asadove vojske izvojevali su Rusi, Iranci i plaćenici. Desetine hiljada plaćenika ubija ljude pod Asadovom vlašću“, kazao je Hariri, ponovivši da režim treba da se pozove na odgovornost zbog navodne upotrebe hemijskog oružja.

Astana, šesta runda

Specijalni izaslanik UN planira da prisustvuje i sledećoj rundi pregovora između predstavnika Damaska i opozicije u kazahstanskoj prestonici Astani 14. i 15. septembra, koji se održavaju u organizaciji Rusije, Irana i Turske. De Mistura se zalaže za ujedinjenje opozicije, a dosad je vodio sedam rundi dijaloga u Ženevi pod okriljem UN.

On je izrazio nadu da će u Astani biti odlučeno o sudbini Idliba i pozvao na formiranje političkog plana u svetlu oslobođenja sve većeg dela zemlje koji su ranije kontrolisali ekstremisti.

„Da li je vlast spremna da, posle oslobođenja Dair al Zora i Rake, zaista pregovara, a ne prosto da proglasi pobedu? Ona svejedno ne može da se proglasi, jer takva pobeda neće biti održiva bez političkog procesa. I da li će opozicija biti u stanju da se ujedini i da prihvati realno stanje – da nije pobedila?“, pitao je De Mistura.

Vojska-Sirije-Dair-al-Zora-s

Vojska Sirije nedaleko od grada Dair al Zora (PresTV)

Nova zona bezbednosti

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov saopštio je su Rusija, Iran i Turska „značajno napredovali“ u pogledu plana za uspostavljanje bezbednosti i proglašenja sigurne zone u provinciji Idlib.

U Astani je do sada održano pet rundi pregovora od januara ove godine i do sada su rezultirale u formiranju četiri velike zone u zemlji, gde je dogovoren prekid vatre. U pitanju su centralna provincija Homs, Istočna Guta na jugu Rif Damask provincije, i jugozapadni potez uz granicu sa Jordanom. Najnovija sigurna zona biće provincija Idlib.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...