Uskrs u Siriji i Iraku: koridor vojnika oko crkava

Danijela Ćirović

Uz jake mere bezbednosti održane su liturgije u hrišćanskim hramovima u Damasku, Alepu, Hami i drugim gradovima, kao i u crkvama u Iraku gde je to bilo moguće. U jednom od nekada glavnih hrišćanskih centara u Iraku, gradu Karakošu, u nedelju je bilo stotinak vernika
(foto, Straža za vreme liturgije u crkvi Mar Johana u Iraku, AFP-Al Monitor)

Kao i svuda u svetu, i hrišćanski vernici u Siriji i Iraku proslavili su Uskrs za vikend, ali uz dodatne mere bezbednosti i pozive da se u ovim zemljama konačno uspostavi mir.

Tako se, uprkos pretnjama da će hrišćani biti meta na ovaj veliki praznik, u glavnom gradu Sirije pripremalo obeležavanje Uskrsa. Ulice su bile okićene danima pred praznik, a u crkvama i na ulicama trajale su pripreme za tradicionalnu proslavu. Na ulazu u hrišćanske kvartove mere bezbednosti bile su još veće nego prethodnih dana, a oko samih crkava bili su raspoređeni koridori sirijskih vojnika.

Patrijarh-Gregor--Damask-s

Patrijarh Gregor Treći Laham na službi u Damasku (SANA)

Patrijarsi pozvali na jedinstvo

Patrijarh Grčko-katoličke melkitske crkve u Siriji Gregor Treći Laham služio je liturgiju u Crkvi Uspenja Bogorodice u Damasku, prenosi sirijska državna agencija SANA. On je govorio o značaju Uskrsa i pozvao na jedinstvo među Sirijcima, osudivši nedavne napade u gradovima Kefraji i Al Fouau.

Slična služba održana je i u Crkvi Svetog Đorđa koju je vodio pravoslavni patrijarh Antiohije i sveg istoka Ignjatije Afram Drugi. Patrijarh je istakao da su "terorizam i nepravda osuđeni na propast u svetlu pravde". Patrijarh Jermenske apostolske crkve u Damasku Armaš Nalbandian takođe je predvodio službu u Crkvi Mar Sekris u Damasku. I on je u svojoj propovedi osudio svaki vid terorizma i agresije protiv Sirije i tamošnjeg naroda. Pastor Burtos Zaour je takođe podsetio u Evangelističkoj crkvi u prestonici da je Sirija uvek bila "primer koegzistencije, vere i mira od davnina".

U Alepu je obeležavanje velikog hrišćanskog praznika bilo posvećeno molitvama i službama u sećanje na žrtve bombardovanja, nedužne ljude koji su poginuli kada je konvoj izbeglica pogođen projektilima iz vazduha u Kefraji i Al Fouai. Uskršnje službe su održane u nedelju u svim sirijskim provincijama, objavljuje SANA, u Dari, Bosri, Latakiji, Hami i drugim gradovima.

Blagoslov-u-irackom-gradu-Karakošu

Blagoslov vernicima u iračkom gradu Karakošu (AFP-Al Monitor)

Bogosluženje u Karakošu

U gradu Karakoš u Iraku u nedelju su se čula samo zvona sa obližnje crkve. Hrišćani su se uz jake mere bezbednosti okupili u Crkvi Mar Johana na liturgiji povodom Uskrsa. Ovo je jedan od gradova koji je bio pod kontrolom terorista Islamske države, ali ga je iračka vojska ponovo zauzela pre pet meseci.

Sama crkva je oličenje trenutnog stanja u zemlji, čiji su zidovi ispisani grafitima ID-a, pretnjama hrišćanima, dok je i zvonik oštećen u unakrsnim borbama, prenosi Al Monitor. Većina stanovnika ovog sela raseljena je i dan-danas. Za vernike je liturgija za Uskrs, ipak, tračak nade da će normalan život ponovo da se uspostavi u gradu koji su džihadisti "pregazili" još 2014. godine.

Liturgiju je u nedelju vodio otac Šarbel Aiso, koji je ponovio da u gradu i dalje nema osnovnih uslova za život. Uništena je infrastruktura, nema vode i struje, podsetio je on. Ipak, ovaj sveštenik koji je organizovao i službu povodom Božića, ne krije zadovoljstvo što se u Karakoš vratio "tri dana nakon oslobođenja" i od tada se trudi da održi zajednicu hrišćana na okupu.

Ovoga puta je u Crkvi Mar Johana, koju su čuvali vojnici, bilo oko 100 vernika, manje nego u drugim, većim gradovima gde je bilo moguće da se održi služba povodom velikog hrišćanskog praznika. Karakoš je nekada bio jedan od glavnih hrišćanskih gradova u Iraku.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...