Amerika okuplja saveznike protiv Kine

N. Stanisavljević

Nova američka pretnja Kini: nuklearni bombarderi u Australiji i podsticanje priobalnih zemalja Južnokineskog mora da istiću teritorijalne zahteve
(foto, Smrtonosni arsenal naoružanja bombardera B1 koje američka vojska namerava da bazira u dometu Južnokineskog mora)

Kina je izrazila zabrinutost zbog izveštaja da SAD  pregovaraju sa Australijom da na severu te zemlje uspostave bazu američkih  bombardera koji mogu da nose nuklearne glave.

“Saradnja između relevantnih zemalja treba da se fokusira na očuvanje regionalnog mira, stabilnosti i razvoja. Bilo kakva bilateralna saradnja ne sme ugroziti interese trećih strana”, rekao je u sredu na konferenciji za novinare u Pekingu portparol ministarstva inostranih poslova Hong Lei.

kina-hong-lei-portparol

Hong Lei

Strateški bombarderi za ciljeve u Južnokineskom moru

Australijski mediji preneli su prošle nedelje izjavu komandanta američkih pacifičkih vazduhoplovnih snaga Lori Robinson koja je rekla da će se B-1B bombarderi i avioni cisterne redovno smenjivati na severu Australije, a ne da samo povremeno vežbaju u Australiji. SAD pregovaraju o osnivanju baze u Australiji za bombardere dalekog dometa - do rastojanja za napad na sporne tačke u Južnokineskom moru, izjavila je ova američka vojna zvaničnica.

“Ovo raspoređivanje može da obuhvati B-1 bombardere, kao i proširenje sa bombarderima B-52”, rekao je potpukovnik Demijan Pickart, portparol američkog vazduhoplovstva u Pacifiku.

“Stalne rotacije strateških bombardera u Australiji omogućavaju našim vazduhoplovcima unapređenje naših regionalnih saveza i pružaju vođama američke pacifičke komande mogućnost uverljivih globalnih udara i sposobnost odvraćanja radi podrške održavanju mira i bezbednosti u indo-azijsko-pacifičkom regionu”, rekao je Pickart.

Američki B-1 bombarderi trenutno ne poleću iz Australije, ali se sprovode periodične misije bombardera B-52. To stalno povećava broj američkih marinaca koji koriste severne oblasti kao regiju za obuku vojnika i borbenih aviona, uključujući i bombardere B-52 koji poleću iz baza u Darvinu i Tindalu i ispaljuju prave bombe. B-1B bombarderi, koji mogu da nose nuklearno oružje, posećivali su Australiju ranije, uključujući i učestvovanje u vazdušnim vežbama.

Ovi potezi samo su još razbuktali tenzije koje su već porasle kada je početkom marta udarna grupa američke mornarice izvela petodnevne visoko-profilisane manevre u Južnokineskom moru.

lori-generalka2

Lori Robinson

Kina budno prati aktivnosti Japana

“Kina budno prati poteze Japana u Južnokineskom moru”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Hong Lei na konferenciji za novinare, javila je Sinhua 7. marta. 

“Japan je nezakonito zauzeo kineska ostrva u Južnokineskom moru tokom Drugog svetskog rata, i mi smo veoma obazrivi prema japanskim akcijama u tom moru”, rekao je Hong Lei . “Saradnja između zainteresovanih zemalja treba da vodi regionalnom miru i stabilnosti”, rekao je Hong, naglašavajući da treba poštovati suverenitet i bezbednosne interese drugih zemalja.

Hong je ovo rekao nakon što su mediji javili da japanske pomorske odbrambene snage planiraju slanje podmornice i dva ratna broda u luku Subik bej (Subic Bay) na Filipinima sledećeg meseca. Ovi ratni brodovi će zatim nastaviti do Kam Ranh beja (Cam Ranh Bay) u Vijetnamu.

“To bi bilo prvi put u proteklih 15 godina da jedna japanska podmornica poseti Filipine, ali nije prvi put da Tokio pokušava da talasa u Južnokineskom moru, proširujući svoje vojne domete u strateški ključnom zapadnom Pacifiku”, ocenila je kineska državna agencija Sinhua 8. marta.

“Mirne vode Južnokineskog mora su se uzburkale u poslednje vreme jer neke zemlje izvan ovog regiona žele da pojačaju svoje prisustvo i pokazuju vojne mišiće u regionu. Takvo neodgovorno ponašanje samo bi dovelo u opasnost regionalnu stabilnost. Preporučljivo je za neke zemlje van regiona Južnokineskog mora da se uzdrže od lova u mutnom, zarad svoje političke koristi”, objavila je kineska agencija.

U nastojanju da pojača svoje vojno prisustvo u regionu, Japan  pregovara sa nekim azijskim zemljama, o saradnji oko vojne opreme.

U međuvremenu, Tokio i Manila dogovorili su da Japanski brodovi i avioni imaju pristup u filipinske vojne baze. Nedavni izveštaji otkrivaju nameru Japana da pokloni Filipinima tri TC-90 aviona koji imaju dvostruko veći domet od onih kojima raspolaže filipinska mornarica i moćiće da dosegnu mnoga ostrva u Južnokineskom moru. Manila će koristiti ove avione za obavljanje misija vazdušnih patrola u Južnokineskom moru.

“Takvi potezi, posebno vojno angažovanje zemalja izvan regiona, imaće samo negativan uticaj na regionalnu bezbednost i verovatno smanjiti spremnost zemalja u regionu za rešavanje dugotrajnih sporova kroz dijalog i pregovore, čime se povećava verovatnoća da će se odlučiti za konfrontaciju i pribegavanje vojnoj sili”, ukazuje Sinhua.

Upozorenje Filipinima…

Kina je upozorila Filipine da ne osporavaju suverenitet i bezbednosne interese Kine, nakon najave Filipina da planiraju zakup japanskih aviona da bi patrolirali Južnokineskim morem, javila je Sinhua 10. marta.

Filipini će zakupiti pet aviona od Japana da pomognu u patroliranju Južnokineskim morem, saopštio je predsednik Benino Akuno (Benigno Aquino).

“Kina se odlučno protivi ovom potezu Filipina kojim ta zemlja želi da ospori kineski suverenitet i bezbednosne interese”, rekao je portparol ministarstva inostranih poslova Hong Lei na redovnoj konferenciji za novinare.

“U međuvremenu, Kina će biti na visokom stepenu pripravnosti zbog postupaka Japana. Kina zahteva od Japana da bude oprezan na rečima i delima i da se uzdrži od akcija koje ugrožavaju regionalni mir”, dodao je portparol.

Kina i Udruženje zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) dogovorili su se o pristupu “na dva koloseka” za rešavanje sporova u Južnokineskom moru, piše u Global tajmsu. Države kojih se ta pitanja direktno tiču, odnosno Kina, Vijetnam, Filipini, Brunej i Malezija mirno će pregovarati dok Kina i zemlje ASEAN zajedno rade na održavanju mira i stabilnosti u regionu.

Međutim, Kina treba da povuče crvenu liniju za takve tzv patrolne misije. Filipinskim avionima nikako neće biti  dozvoljeno da lete u kineskom teritorijalnom vazdušnom prostoru. Kineske vojne snage ne samo da su u stanju da efikasno otkriju, prate i presretnu svaki strani vazduhoplov koji upada na njenu teritoriju, već takođe imaju prava da preduzmu sve neophodne mere da zaštite nacionalni suverenitet i bezbednost, upozorio je Global tajms 11. marta.
Filipini u poslednjih nekoliko godina izazivaju napetost u Južnokineskom moru. Situacija bi bila mnogo drugačija da Kina nije uzdržana. Ali Manila ne bi trebalo da rizikuje, dovodeći u pitanje odlučnost Kine da čuva svoj suverenitet integritet, piše u listu.

“S obzirom na stalne provokacije iz Manile prema Kini po pitanju Južnokineskog mora i očiglednu namera da pojača svoje vojno prisustvo uvlačenjem trećih strana da bi izazvale nevolje, moramo da pitamo - kako će Filipini koristiti novostečenu vojnu opremu”, objavljuje Global tajms.

…Vijetnamu…

Vijetnamu treba da bude jasno da Peking neće ni pod kakvim okolnostima prihvatiti provokativne akcije Hanoja i Vijetnam će snositi posledice svojih postupaka, objavio je Global tajms, 10. marta.

Kineski predsednik Si Đinpig se sastao u Pekingu prošlog meseca sa Hoang Binh Kuanom, specijalnim izaslanikom šefa vijetnamske komunističke partije Nguien Phu Tronga. Poseta je pažljivo pripremana da se obavi odmah nakon završetka 12. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Vijetnama (KPV), gde su rešeni kadrovski aranžmani unutar stranke.
Tokom ovog termina, i Kina i Vijetnam imali su dovoljno vremena da sprovedu suštinske pregovore o pitanjima od zajedničkog interesa.

Sa napretkom politike SAD za rebalans (oružja?) Azije, kao i sve komplikovanijom situacijom u Južnokineskom moru, raste potreba za strateškom komunikacijom na najvišem nivou u cilju upravljanja i kontrole razlika između Kine i Vijetnama. Specijalni izaslanici su igrali aktivnu ulogu u omogućavanju komunikacije između dva naroda i partija. Ovo može da se vidi iz učestalosti njihovih razmena.

Međutim, Vijetnam je preduzeo niz sitnih akcija posle 12. nacionalnog kongresa vijetnamske partije. Na primer,vijetnamski predsednik Truong Tan Sang prošlog meseca prvi put je iskazao poštovanje vojnicima poginulim  1979. u kinesko-vijetnamskom ratu. Takođe, ministarstvo prosvete Vijetnama uvelo je u udžbenike poglavlja o ratu i sukobima iz 1979. zbog Ksiha ostrva i Nansha ostrva.

“Odnosi među partijama, s jedne strane, predstavljaju poseban kanal za  stabilizovanje odnosa Kina-Vijetnam. S druge strane, to otvara prostor za sebične računice Hanoja. Dok pozdravljamo pozitivnu ulogu koju su specijalni izaslanici igrali u bilateralnim odnosima, treba odagnati zabludu Hanoja da tako može unaprediti svoje sebične stavove”, objavio je Global tajms.

… i Tajvanu

Kina se odlučno protivi američkoj prodaji oružja Tajvanu. Taj kineski stav je „jasan, dosledan i čvrst“, izjavio je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hong Lei, komentarišući izveštaje Rojtersa da je američki Stejt department odobrio prodaju dve suvišne fregate američke mornarice Tajvanu za 190 miliona dolara, ako to bude odobrio Kongres, objavljuje kineska štampa 11. marta.

“Kineska strana je uložila protest američkom Stejt departmentu, zahtevajući od SAD objašnjenje. Američka strana je rekla da ne planira prodaju oružja Tajvanu u bliskoj budućnosti, i da nije izdala nikakve zvanične izjave u vezi sa prodajom oružja”, rekao je Hong.

Kina insistira da prodaja oružja Tajvanu narušava tri zajednička sporazuma između Kine i SAD, posebno onaj potpisan 17. avgusta 1982. godine. Prema tom sporazumu, SAD su prihvatile da će postepeno smanjivati, i na kraju prekinuti svoju prodaju oružja Tajvanu. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...