Mađarska: Nova bogata nalazišta nafte kod Budimpešte

ML

Produkcija nafte u Mađarskoj će se povećati za 10 posto
(ilustracija, Refinerija nafte Šazhalombata u koju se dopremaju nove količine sirove nafte iz upravo otkrivenih izvora, foto - kompanija Mol)

U mestu Večeš, u blizini Budimpešte pronađena su, na dubini od 2.100 metara, nova bogata nalazišta nafte, saopštila je juče rafinerijska mađarska kompanija Mol.

Dnevna eksploatacija na ovom nalazištu iznosiće najpre 600, a potom 700 i 1.000 barela. Kako prenosi nacionalna agencija MTI, ovime će se produkcija nafte u Mađarskoj povećati za 10 posto.

Prva bušotina je izvedena ove godine u julu posle čega je postupno utvrđeno da se radi o relativno bogatom naftnom polju. Nafta je nađena na dubini od 2.100 metara, a njena eksploatacija počela je jedanaestog ovog meseca, prenosi MTI iz izvora u nacionalnom naftno-gasnom preduzeću MOL. Nafta iz ovog nalazišta je već počela da se doprema u rafineriju u mestu Šazhalombata (Százhalombatt), kod Budimpešte.

Ovo novo nalazište nadoknadiće pad eksplotacije u Alđiju (Algyo) na jugu zemlje gde su naftna polja gotovo sasvim iscrpljena.

"Svaka kap domaće nafte smanjuje zavisnost Mađarske na uvoz ove veoma važne sirovine", istakao je generalni direktor Mola Žolt (Zsolt) Hernadi i potvrdio da se blizu ovog nalazišta planiraju dalje bušotine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...