Nove malverzacije sa lož uljem

J. Putniković

Na nekim pumpama u Srbiji umesto gasnog ulja 0.1. toči se lož ulje. Prevareni su poljoprivrednici, koji neće moci da ostvare pravo na regresirano gorivo od 50 dinara po litru, a na potezu je država, koja nikako da zavede red na tržištu naftnih derivata.

Da malverzacije sa naftnim derivatima daju neiscrpne mogućnost za nelegalnu zaradu dokaz je to što se ovih dana poljoprivrednicima lož ulje prodaje kao gasno ulje 0.1.

Prevareni su kupci, koji kupovinom ovog goriva ne mogu ostvariti prava na regres za gorivo. Naime, Pravilnikom o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo, ovo pravo ostvaruje se samo za kupovinu dve vrste goriva: evro dizela i dizel goriva gasnog ulja 0.1.

Lož ulje, kao što mu ime i kaže, može se koristiti isključivo za potrebe grejanja. Dakle, poljoprivrednici po osnovu kupovine lož ulja ne mogu ostvariti pravo na regres.

Vlasnici pumpi, koji su ovaj zanat dobro savladali u prthodnih nekoliko godina, prodajući lož ulje kao dizel gorivo su shvatili da opet mogu dobro da zarade. Nekada su koristili to što država na lož ulje nije naplaćivala akcize, pa im je taj iznos ostajao u kasi kao ekstra zarada. Sada, kada je grejna sezona završena umesto da u skladištima lageruju lož ulje za narednu zimu oni koriste to što je nadležno ministarstvo poljoprivrede kasnilo sa donošenjem Pravilnikom o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo. Da bi privukli kupce oni sada rasprodaju lož ulje kao gasno ulje 0.1. Mušterije privlače snizivši cenu za osam do 15 dinara po litru.

Prevareni cu poljoprivrednici, koji neće moci da ostvare regres koji im je država obećala.

Da podsetimo, svako registrovano gazdinstvo ima pravo na 3.000 dinara po hektaru za kupovinu dizel goriva. Regres za kupljeno gorivo odobrava se u visini od 50 dinara po litru kupljenog goriva.

Zahtevi za ostvarivanje prava za regres za gorivo odnosno đubrivo podnose se jedanput godišnje u dva primerka Ministarstvu finansija - Upravi za trezor i to u periodu od 5. maja do 20. novembra tekuće godine. Poljoprivrednici su u obavezi da uz zahtev za regres prikažu i fiskalne račune kupljenog inputa.

Dakle, ako im pumpadžije izdaju fiskalni račun sa naznakom da su natočili lož ulje poljoprivrednici neće moci ostvariti pravo na regres.

A ako im izda račun kao da su natočili dizel ili lož ulje na potezu je država, odnosno inspekcije, koje bi morale da od ove prevare zastitu i poljoprivrednike i samu državu.

Država bi morala konačno da stane na put onima kojima se švercovanje goriva toliko osladilo da stalno iznalaze nove načine za nelegalnu zaradu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...