NIS: U narednoj godini oko 60 milijardi dinara za kapitalne investicije

Izvor:   NIS

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2024. godinu kojim su planirane kapitalne investicije u visini od 59,7 milijardi dinara. Osnovni prioritet NIS-a, po Biznis planu, odnosi se na obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizaciju ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju. (Foto: NIS)

U pravcu realizacije ključnih poslovnih ciljeva NIS će se tokom naredne godine usredsrediti na  stabilno snabdevanje tržišta tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte Pančevo, kao i održavanje stabilnog nivoa proizvodnje nafte i gasa, ali će takođe biti u pripravnosti u pogledu  ostvarivanja različitih scenarija makro parametara i sprovođenja ambicioznog investicionog programa. Investicije će biti realizovane u svim biznis segmentima, uključujući i veću povezanost  sa petrohemijskim sektorom, kao i nastavak digitalizacije na svim nivoima.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, realizacija programa bušenja u Srbiji i očuvanje visoke efikasnosti novih bušotina, biće u fokusu NIS-a tokom 2024. godine. Takođe, planirano je puštanje u rad dve male elektrane na poljima Banatsko Miloševo i Srpska Crnja sa ciljem monetizacije preostalih rezervi gasa.

NIS: U narednoj godini oko 60 milijardi dinara za kapitalne investicije
(Foto: NIS)

Biznis planom za 2024. godinu u oblasti prerade sirove nafte i poluproizvoda predviđeno je sprovođenje kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo. U planu je i rekonstrukcija industrijskog koloseka u Rafineriji, realizacija projekata u cilju povećanja operativne efikasnosti prerađivačkih postrojenja i sprovođenje dalje digitalizacije.

U oblasti prometa planiran je dalji razvoj i modernizacija maloprodajne mreže NIS-a putem izgradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih stanica za snabdevanje gorivom. Sem toga, kompanija planira rekonstrukciju naftne baze Niš i  naftne baze Novi Sad.

Prvi prioritet Bloka „Energetika“ biće nastavak sprovođenja projekta izgradnje fotonaponskih solarnih elektrana na benzinskim stanicama i drugim objektima kompanije. Takođe, planirani su i projekti za jačanje energetske efikasnosti i smanjenja emisija i utilizacije emisija ugljen dioksida.

Kada je reč o petrohemijskom sektoru, NIS će nastaviti sa modernizacijom postrojenja u Petrohemiji.

Treba istaći da portfelj projekata NIS-a u obzir uzima prioritet energetske tranzicije u Srbiji, tako da kompanija planira realizaciju projekata koji će, između ostalog, pomoći u postizanju ciljeva smanjenja emisije ugljenika na nivoe predviđene Pariskim sporazumom.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...