Jubilej Rafinerije nafte u Pančevu

Izvor:   NIS

Rafinerija nafte u Pančevu, prerađivački kompleks kompanije NIS, ove godine obeležava 55 godina od početka proizvodnje. Razvoj domaćeg rafinerijskog kompleksa proteklih pet i po decenija obeležila je jasna vizija napretka i razvoja zahvaljujući kojima je danas Rafinerija nafte u Pančevu jedna od najmodernijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope. (Foto: NIS)

Pančevačka rafinerija osnovana je Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije 1959. godine, dok je prerada sirove nafte započeta devet godina kasnije, odnosno 14. decembra 1968. godine.

Poseban zamah u razvoju kompleksa vezuje se za poslednjih petnaest godina tokom kojih je u modernizaciju pančevačke rafinerije uloženo više od 800 miliona evra. Od 2009. godine sprovedene su dve faze modernizacije koje su krunisane puštanjem u rad  kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT) kojim je u rafineriji omogućena proizvodnja goriva standarda Evro 5, kao i  projekta „Duboka prerada sa tehnologijom odloženog koksovanja“ vrednog više od 300 miliona evra.

Jubilej Rafinerije nafte u Pančevu
(Foto: NIS)

U Rafineriji su u toku pripreme za treću fazu modernizacije, čime će se dodatno povećati fleksibilnost u radu i optimizacija tehnološkog procesa, ali i unaprediti zaštita životne sredine. Takođe, u planu je realizacija čitavog niza digitalnih projekata i projekata za povećanje energetske efikasnosti.

Pored toga što je jedna od najmodernijih, pančevačka rafinerija je danas i među ekološki najnaprednijim rafinerijama u ovom delu Evrope, uzimajući u obzir da je značajan deo uloženih sredstava usmeren u ekološke i biznis projekte koji značajno unapređuju zaštitu životne sredine.

Jubilej Rafinerije nafte u Pančevu
(Foto: NIS)

U prilog tome govori i činjenica da su u oblast zaštite životne sredine  uložena sredstva u iznosu od 95 miliona evra zahvaljujući kojima su, između ostalog, ukupne emisije u vazduh smanjene za 90 odsto u odnosu na 2009. godinu. Takođe, Rafinerija nafte Pančevo je prvo energetsko postrojenje u Republici Srbiji koje je od nadležnih državnih organa ishodovalo IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da su proizvodni procesi usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim ekološkim standardima.

“Ove godine pančevačka rafinerija obeležava značajan jubilej, 55 godina od početka proizvodnje, i kao neko ko je tokom celog svog radnog veka svedočio njenom razvoju, izuzetno sam ponosan što sam na čelu jednog ovakvog kompleksa za koji možemo da kažemo da je jedan od najsavremenijih u našem regionu. Ostvareni rezultati ne bi bili mogući bez ogromnog zalaganja i energije naših rafineraca koji su tokom prethodnih godina predano radili na unapređenju konkurentnosti rafinerije. Svi zajedno ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a što predstavlja i jedan od strateških prioriteta kompanije“, izjavio je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...