Gas u Evropi poskupeo za polovinu za nedelju dana

ML

Iza strahovanja za isporuke stoji, sve više, novi sukob između pokreta Hamas i Izraela. Osim toga, na cenu imaju uticaj i kvar na gasovodu između Finske i Estonije, kao i preteći štrajk u australijskim pogonima za utečnjavanje gasa u LNG, a poslednjih dana sve je hladnije na celom kontinentu
(ilustracija, tanker za prevoz prirodnog gasa, kakvim se danas pretežno transportuje ovaj energent)

Cena gasa na veliko za Evropu nastavila je da raste tokom prošle sedmice. Prekjuče je skočila preko 56 evra za megavatsat (MWH) i tako dostigla najviši nivo od februara ove godine. Od početka sedmice porasla je za oko 45 posto. Prema analitičarima, na gore je u poslednje vreme guraju povećani izgledi da dolazi hladnije vreme, kao i sve veće neizvesnosti oko isporuka.

Cena ključnog terminskog ugovora o gasu sa isporukama u narednim mesecima u virtualnom trgovinskom lancu TTF (Title Transfer Facility) u Holandiji juče je skočila na 56,1 evra za megavatsat (MWH). Kasnije se stabilizovao na nešto višem nivou od 55 evra za megavatsat. 

Iza strahovanja za isporuke stoji sada sve više novi sukob između Palestinskog pokreta Hamas i Izraela. Osim toga, na cenu imaju i uticaj i kvar na gasovodu između Finske i Estonije, kao i preteći štrajk u australijskim pogonima u kojima se vrši tzv likvefakcija (ukapljivanje) gasa u LNG (tečni prirodni gas), a poslednjih dana sve je hladnije na celom kontinentu.

Analitičari prognoziraju narednih dana sve veće neizvesnosti oko isporuka i cena.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...