NIS: Prioriteti u 2024. godini

Izvor:   NIS

I u 2024. godini Naftna industrija Srbije će nastaviti sa realizacijom ambicioznog investicionog programa u svim segmentima biznisa, uključujući snažnije povezivanje sa petrohemijskim kompleksom. Biznis planom za 2024. godinu koji je usvojen na sednici Odbora direktora NIS-a u narednoj godini planirane su investicije u iznosu od 59,7 milijardi dinara, što je jedan od najobimnijih investicionih programa od 2009. godine. (Foto: NIS)

Osnovni prioritet NIS-a u ovoj godini je, prema Biznis planu te kompanije, obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju. U tom cilju, prioriteti NIS-a za narednu godinu su stabilno snabdevanje tržišta, održavanje uravnoteženog nivoa proizvodnje nafte i gasa, pripremljenost za različite scenarije makro ekonomskih kretanja i sprovođenje ambicioznog investicionog programa.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u fokusu NIS-a će biti realizacija programa bušenja u Srbiji i očuvanje visoke efikasnosti aktiviranja novih bušotina. Takođe, planirano je puštanje u rad dve male elektrane na poljima Banatsko Miloševo i Srpska Crnja sa ciljem monetizacije preostalih rezervi gasa.

Kada je reč o oblasti prerade sirove nafte i poluproizvoda, pored remonta u Rafineriji nafte Pančevo, planiran je niz drugih projekata kojim će rad prerađivačkog kompleksa kompanije biti dodatno unapređen. Pored toga u planu je rekonstrukcija industrijskog koloseka u Rafineriji, realizacija projekata u cilju povećanja operativne efikasnosti prerađivačkih postrojenja i sprovođenje dalje digitalizacije procesa.

Dalji razvoj i modernizacija maloprodajne mreže su prioriteti NIS-a u oblasti prometa. To pre svega znači izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih benzinskih stanica kompanije, u skladu sa najsavremenijim trendovima u toj oblasti. Pored toga, NIS će nastaviti sa realizacijom digitalnih projekata koji unapređuju iskustvo potrošača. Od kapitalnih projekata u ovoj oblasti tokom 2024. godine planirana je i rekonstrukcija naftnih baza u Nišu i Novom Sadu.

Takođe će biti nastavljena i energetska tranzicija kompanije, a u tom smislu će u fokusu Bloka „Energetika“ pre svega biti dalja izgradnja fotonaponskih solarnih elektrana na benzinskim stanicama i drugim objektima kompanije. Planirani su i projekti za jačanje energetske efikasnosti i smanjenja emisija i korišćenja ugljen-dioksida.

Važno je napomenuti da planirani projekti NIS-a uzimaju u obzir prioritet energetske tranzicije u Srbiji, tako da kompanija planira realizaciju projekata koji će, između ostalog, pomoći u postizanju ciljeva smanjenja emisije ugljenika na nivoe Pariskog sporazuma.

Kada je reč o petrohemijskom sektoru, NIS će nastaviti sa modernizacijom postrojenja u Petrohemiji i pripremama za izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju polipropilena.

Među prioritetima NIS-a je i dalje povećanje bezbednosti zaposlenih i svih drugih na lokacijama kompanije sve do cilja 0 - radnih procesa bez povreda. I u 2024. godini NIS će ostati posvećen digitalizaciji kompanije na svim nivoima.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...