RASPRODAJA I SMENJIVANJE U NIS-U

Jelica Putniković

Afera sa prodajom akcija hotela Hayatt pretvara se u politički obračun članova menadžmenta i Upravnog odbora NIS-a iz takozvanih proevropskih partija sa predstavnicima DSS-a.

Ne čekajući formiranje nove vlade Srbije, članovi Upravnog odbora Naftne industrije Srbije AD iz Demokratske stranke i partije G17 plus usvojili su na jučerašnjoj sednici predlog za smenu Srđana Bošnjakovića sa funkcije predsednika UO NIS AD.

U NIS-u kažu da je do smene došlo iznenada, zbog afere sa prodajom akcija hotela Hayatt, u kojoj Bošnjaković nije želeo da učestvuje. Čak joj se, kažu i protivio, odbijajući da sazove sednicu Upravnog odbora NIS-a, što je od njega tražio Miloš Saramandić, generalni direktor NIS-a i nekoliko članova UO NIS-a. Sednica je sazvana i bez Bošnjakovića ali tada je već priča o ovoj transakciji dospela u javnost.

Ovaj predlog o smeni Bošnjakovića, međutim, nije validan sve dok ga ne usvoji Skupština akcionara NIS AD, čiji predsednik je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović. Ali, Popović odbija da sazove Skupštinu akcionara po hitnom postupku. Popović je, inače, odbio da sazove i sednicu Skupštine akcionara NIS-a na kojoj bi se raspravljalo o prodaji akcija koje NIS ima u Hayattu.

Ipak, sednicu su, prema nezvaničnim informacijama Balkanmagazina, sazvali ostali predstavnici Skupštine iz redova DS-a, odnosno, njen podpredsednik. Za petak.

Zanimljivo je da se u sagi o Hayattu lansira i priča o tome da će u četvrtak na sednici tehničke Vlade, Popović biti razrešen dužnosti predsednika Skupštine akcionara NIS-a. U državi Srbiji sve je, naravno, moguće, pa i to da tehnička Vlada razrešava dužnosti. Uostalom, DS i G17 plus su se na sednici Vlade prošlog četvrtka bavili razrešavanjem dužnosti članova UO Tanjuga i Politike. Žurilo im se baš, iako su taj isti posao mogli uraditi još u aprilu, kada je članovina UO Tanjuga istekao mandat. U toj žurbi ovoga puta preglasali su kolege iz tehničke vlade koji su članovi DSS i Nove Srbije.

Pitanje je, naravno, zašto se proevropskoj opciji tako žuri sa smenom Bošnjakovića. Jer, one partije koje budu formirale novu vladu Srbije postaviće svoje ljude na rukovodeće funkcije u svim javnim preduzećima, pa i u NIS-u. A ako novu vladu Srbije, kao što najavljuju, formira proevropski blok, dakle, DS i G17 plus sa SPS-om, ove partije će moći da smene Bošnjakovića i Popovića i imenuju nekoga od svojih ljudi.

Pitanje je, međutim, hoće li u Srbiji brzo biti nove vlade i ko će je formirati. Šta će se desiti ako, na primer, bude novih izbora. Smena Bošnjakovića tada se može tumačiti i kao dalekovidi potez moćnika koji pokušavaju da postave svoje ljude u ovoj kompaniji čija prodaja Rusima je u toku.

U predlogu međudržavnog ugovora vlade Srbije sa Gazpromom oko prodaje NIS-a, u članu 9 navedeno je da se ruskoj kompaniji prodaje deo imovine NIS-a koja se nalazi u njegovom vlasništvu na dan 31. decembar 2007. godine. To znači da posle tog datuma nijedan deo imovine NIS ne sme biti otuđen.

Akcije Hayatta (oko 40 odsto), odnosno akcije koje NIS ima u beogradskom mešovitom preduzeću AD prodate su kineskoj firmi Nort heven limited (iz Singapura) za samo 6,5 miliona evra. To je daleko ispod tržišne cene. Očigledno je da je vrednost akcija Hajata podcenjena. Spominje se da je vrednost hotela Hayatt na tržištu oko 80 miliona evra. Hayatt je, inače, tokom 2007. godine ostvario dobit od 14 miliona evra.

Ova sporna, možda čak i nelegalna, prodaja dela vlasništva NIS-a izvedena je na brzinu, kao uostalom što se radi i sa smenom Bošnjakovića. Pitanje je naravno, u čijem interesu. Sasvim je sigurno da građani kojima će benzin ovih dana poskupeti neće od toga imati vajde.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...