Od sutra markiranje benzina i dizela u Srbiji

J. Putniković

Obeležavanje – markiranje goriva, koje u Srbiji startuje od sutra treba da uvede red na tržištu naftnih derivate, da spreči šverc, prodaju goriva lošeg kvaliteta i da spreči nelegalnu konkurenciju NIS-u i ostalim naftnim kompanijama, koje rade po zakonu. Sve to u državnu kasu treba da usmeri desetine milione evra, koje gubi zbog nenaplaćenih poreza i akciza.

Od sutra – 1. februara u Srbiji počinje obeležavanje (markiranje) derivata nafte, što treba da doprinese sprečavanju šverca goriva i prodaji benzina i dizela “prekrštenih” jeftinijim ali i manje kvalitetnim vrstama naftnih derivate.

Zbog ilegalnog petrolejskog biznisa, koji je “procvetao” i “ukorenio” se tokom naftnog embargo Srbiji tokom 90-ih godina prošlog veka, danas su na gubitku svi. Država, u čiju kasu ne stižu prihodi - porezi i akcize na svu količinu goriva koje se u Srbiji proda, naftne kompanije, koje legalno posluju u Srbiji kao i potrošači, zbog toga što im u rezervoarima automobila često završi gorivo lošeg kvaliteta.

Ukupan minus teško je izračunati jer, baš zbog nelegalne trgovine naftnim derivatima u Srbiji, zapravo, i ne postoji tačan podatak koliko se goriva proda.

Prema podacima Vlade Srbije od 4. novembra 2010. godine procenjeni mogući gubitak prihoda Naftne industrije Srbije i Republike Srbije, usled nezakonite trgovine gorivom na godišnjem nivou je oko 5,6 milijardi dinara (око 55 miliona evra). Ovaj gubitak procenjen je samo na osnovu godišnje potrošnje od 1,5 miliona tona dizel goriva, pod pretpostavkom da se u tržišnim tokovima nalazi minimalno 5% komponenti koje po svom sastavu ne odgovaraju propisanom kvalitetu i ne podležu plaćanju akciza. Iskustva drugih zemalja govore da je realan procenat gubitaka minimalno 30-35%.

S obzirom da je Srbija tranzitna zemlja i da imamo nesrazmernu zastupljenost drumskog saobraćaja u odnosu na ostale vidove saobraćaja usled nedovoljno razvijene železničke i vodne infrastrukture, kao i da ne postoji mogućnost tačnog merenja ilegalnih aktivnosti, smatra se da su ovi gubici na nivou većem od 100 miliona evra godišnje.

Šverceri zaradu ostvaruju namešavanjem goriva, uvozom lož ulja, koje zatim prodaju kao evrodizel (skuplje za 50 do 70%), uvozom baznih ulja za razblaživanje motornih goriva (1/3 baznih ulja + 2/3 motornih goriva) koje, kada se pomeša sa motornim gorivom prodavcu obezbeđuje ekstra zaradu a kupac dobija gorivo lošeg kvaliteta, sa smanjenim oktanskim brojem, na primer.

Jedan od razrađenih vidova šverca je i kupovina goriva iz rafinerije Naftne industrije Srbije u Pančevu za izvoz na Kosovo (koje je oslobođeno poreza), a zatim njegovo preusmeravanje na prodaju u Srbiji. Tu je i ilegalni transport iz Bosne i Hercegovine, preko Drine. Javna je tajna da se gorivo deponuje u privatnim skladištima duž granice, gde velike kompanije za prevoz kupuju gorivo za gotovinu (npr. taksi). Još u vreme sankcija razrađen je nedozvoljeni transport iz Rumunije, odakle se gorivo prenosi baržama i manjim brodovima…

Ovo je samo nekoliko scenarija za šverc jer, u period dužem od dve decenije petrolejski biznismeni su vrlo maštovito razvili bogatu lepezu nelegalnog poslovanja, povezali se međusobno ali, i sa pojedincima iz držanih institucija (carine, inspekcije…). Da bi tome stala na put i rešila ovaj problem, Vlada Srbije je, posle izmena Zakona o energetici (Član 172. stav 2, 28. septembra 2012. godine), 9. maja prošle godine donela Uredbu o  obeležavanju (markiranju) derivata nafte koji se stavljaju na tržište Republike Srbije i koji se sa teritorije Republike Srbije izvoze. Na tenderu, međunarodnom, za „Uslugu obeležavanja (markiranja) derivata nafte u RS’’ (raspisamon 5. jula) Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije je 11.oktobra 2013. potpisalo ugovor sa konzorcijumom kompanija SGS Beograd d.o.o., Autentix Inc. i Nanoinspekt SGS Beograd.

Usluga obeležavanja (markiranja) derivata nafte obuhvata: markiranje i uzorkovanje derivata nafte, isporuku markera i opreme za markiranje, merenje koncentracije markera u derivatima nafte, isporuku uređaja i opreme za merenje koncentracije markera, održavanje i podešavanje uređaja za merenje koncentracije markera, obuku i tehničku pomoć, propagandu usluge markiranja i na zahtev monitoring u skladu sa standardom SRPS EN 14274.

Dakle, država je odredila da se s markiranjem goriva startuje 1. februar 2014. godine.

Markiranje derivata nafte je postupak dodavanja određene količine markera u derivate nafte radi uređenja i kontrole tržišnih tokova derivata nafte. Biće markirani bezolovni benzin, gasna ulja i tečni naftni gas (u skladu sa Uredbom). Biće korišćeni posebni nanomarkeri - u zavisnosti od toga da li se derivati nafte plasiraju na tržište Republike Srbije, odnosno na tržište teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244 ili se izvoze.

Sistem kontrole goriva pomoću markera podrazumeva dva glavna procesa: dodavanje markera u gorivo i kontrolu koncentracije markera na prodajnim objektima (benzinskim pumpama).

Konkretno, u nacionalnom programu markiranja derivate nafte u Srbiji biće korišćena tri tipa markera: nacionalni marker tip A, nacionalni marker tip B i izvozni marker.

Propisano je da se derivati nafte iz domaće proizvodnje markiraju u objektima za proizvodnju derivata nafte. Derivati nafte iz uvoza će se markirati u objektima za trgovinu na veliko naftom i derivatima nafte. A markiranje derivata nafte iz domaće proizvodnje i iz uvoza može da se vrši i u transportnom sredstvu prilikom utovara, iz objekta za proizvodnju derivata nafte, odnosno iz objekta za trgovinu na veliko naftom i derivatima nafte, na autopretakalištu, vagonpretakalištu ili pristanu.

Markiranje će obavljati obučeni i stručni timovi kompanije SGS, članice Konzorcijuma.

Sam postupak markiranja pokreće se zahtevom energetskog subjekta pružaocu usluge, navodeći vrstu i količinu derivata nafte koju je potrebno markirati, kao i mesto gde je potrebno izvršiti markiranje. Naftna kompanija je ta koji plaća uslugu markiranja, i to 0,2632 dinara po litri goriva.

Iz Konzorcijuma za markiranje ukazuju da sam početak programa markiranja ne mora automatski da znači povećanje cene goriva u maloprodaji za ovaj iznos, već će to zavisiti od politike poslovanja naftnih kompanija koje prodaju gorivo.

„Srbija će biti prva zemlja u regionu koja će primeniti najsavremeniju nanotehnologiju što će omogućiti da se investicija na osnovu ušteda koje će kroz program biti ostvarene, otplati za period manji od 60 dana, upravo sprečavanjem ilegalnih tokova goriva,“ komentarišu iz konzorcijuma.

Kontrola prisustva markera i utvrđivanje koncentracije (manja koncentracija će ukazati da je gorivo „dorađivano“ posle markiranja) realizovaće se nakon ispunjenja svih uslova koji su bitni za početnu fazu uzorkovanja i testiranja koncentracije markera u derivatima nafte.

Treba reći i to da se sa samom kontrolom markiranog govora neće krenuti odmah. Čini se da je država onima koji su do sada kršili zakon i švercovali gorivo dato još malo vremena da se prilagode.

U svakom slučaju, uskoro će se krenuti sa terenskim ispitivanjima u rafineriji, skladištima, na pretakalištima i na samim pumpama.

Država je odabirom kompanija koje su se u ovom poslu (ne samo na markiranju derivate već i drugih roba) dokazale u inostranstvu nagovestila da će se ozbiljno pozabaviti sa švercom. Ostaje da se vidi da li će u tome istrajati – kažnjavajući one koji budu nastavili sa starom praksom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...