Nafta poskupljuje - Saudijska Arabija i Rusija nastavljaju manje isporuke

ML

Severnomorska nafta brent poskupela je za 1,7 posto, a cena jednog barela se popela iznad granice od 90 dolara za barel a slično je reagovanje u slučaju lake američke nafte WTI koja je poskupela za 1,8 posto tj na 87 dolara za barel
(ilustracija, U slučaju Saudijske Arabije, kako javljaju agencije, radi se o milion barela dnevno a Rusije - 300 hiljada barela)

Saudijska Arabija i Rusija, koje su najveći svetski izvoznici nafte, produžile su dobrovoljno smanjene produkcije za još tri meseca, tj do kraja godine. U slučaju Saudijske Arabije, kako javljaju agencije, radi se o milion barela dnevno a Rusije - 300 hiljada barela.

Na njihovo saopštenje o tome odmah su reagovala tržišta. Severnomorska nafta brent poskupela je za 1,7 posto, a cena jednog barela se popela iznad granice od 90 dolara za barel.

Slično je reagovanje u slučaju lake američke nafte WTI koja je poskupela za 1,8 posto tj 87 dolara za barel.

Rijad je svoj korak još ranije objasnio time da želi pružiti podršku tržištu. A Moskva je ponovila da nastoji da na tržištu nafte održi stabilnost i ravnotežu.  

Saudijska Arabija, prema objašnjenju njene državne novinske agencije SPA, svaki mesec svoje odluke preispituje i, na osnovu kretanja na tržištu, odlučuje da li cene treba sniziti ili povisiti.

Dobrovoljno sniženje eksploatacije dopunjuje širi sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, među njima i Rusije, o ograničenju esksploatacije do 2024. čime treba da se podrži cena nafte. Ova grupacija, poznata kao OPECplus, ima učešće u svetskoj produkciji nafte od 40 posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...