Zabrana da se kupuje ruska nafta izaziva nesigurnost bez presedana

ML

Od 5. decembra treba da počne da važi zabrana uvoza nafte iz Rusije, a naftnih produkata od 5. januara 2023, sa ciljem da se Rusiji uskrate prihodi od energetskih sirovina
(ilustracija, Zabeležen je veliki porast broja tankera iz Indije, Kine i Turske koji dovoze rusku naftu. Kina, Indija i Turska će isisavati još ruske nafte zbog zabrane EU, sirova nafta trenutno nalazi željene azijske kupce, ali obim buduće potražnje je neizvestan, objavljuje japanski magazin asia.nikkei.com)

Zabrana, koja će uskoro početi da važi u Evropskoj uniji, da se zbog rata u Ukrajini kupuju ruska nafta i ruski naftni proizvodi, dopremljeni preko mora, kao i cenovni plafon za rusku naftu, uneli su nesigurnost bez presedana. To je u utorak u svom redovnom mesečnom izveštaju o stanju na tržištu nafte upozorila Međunarodna agencija za energiju (IEA). Za cenovni plafon zalaže se, inače, i grupa najrazvijenih zemalja sveta G7. 

IEA ističe, kako prenosi AFP, da tržište naftom već sada muče visoke cene kao i nepovoljni izgledi razvoja globalne svetske ekonomije. "Embarga koje zemlje EU uvode na rusku naftu, a koja uskoro počinju da važe, kao i zabrane za usluge na moru, značiće dalji pritisak na ravnotežu, na već sada izuzetno nemirnim tržištima nafte", upozorava IEA.

Predloženi plafon cena, dopušta IEA, može napetost, ipak, u izvesnoj meri da smiri.

"Ostaju, međutim, nesigurnost i mnoštvo logističkih problema. Nikad na tržištu dosad nije bilo toliko nesigurnosti".

IEA je organizacija koja je nastala 1974. u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Njenom nastanku odlučujuće je doprinela tadašnja naftna kriza. Organizacija funkcioniše, pre svega, kao savetnik zemalja članica OECD u pogledu energetike.

Od 5. decembra treba da počne da važi zabrana uvoza nafte iz Rusije, a naftnih produkata od 5. januara 2023. Cilj zabrane jeste da se Rusiji uskrate prihodi od energetskih sirovina, što će Rusiju verovatno terati da kupce traži izvan zemalja EU, kao što su, na primer, Indija i Kina.  

Od 5. decembra treba da važi i plan zemalja G-7, koji je neka vrsta dopune embarga EU, a koji pretpostavlja da će morski prevoznici moći da isporučuju rusku naftu na svetsko tržište ali za novoustanovljenu nižu cenu. IEA, inače, procenjuje da će se produkcija nafte u Rusiji iduće godine sniziti za oko 1,4 miliona barela dnevno.

Zabrane koje su pripremljene u EU znače da će Unija morati nekako da dođe do najmanje milion barela nafte i 1,1 milion naftnih produkata dnevno. Ako se u EU imaju neka rešenja za to, za sada se - ne zna kakva su.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...