GAZPROM: Plafon cene na ruski gas dovešće do zaustavljanja isporuka

ML

Kada bi Rusija zaustavila isporuke ovih sirovina to bi dovelo do teškog potresa na svetskom tržištu nafte i gasa
(ilustracija, Aleksej Miler, prvi čovek ruskog Gasproma)

Nastojanje da se uvede plafon cena za zemni gas iz Rusije dovešće do zaustavljanja isporuka ove sirovine, izjavio je prekjuče, kako prenose ruski mediji, generalni direktor ruske gasne kompanije Gasprom Aleksej Miler (Alexej Miller). On se tako izrazio na sličan način kao i ruski predsednik Vladimir Putin koji je na to upozorio još ranije. Uvođenje ovog plafona zagovara se u Evropskoj uniji i u grupi razvijenih zemalja G7.

"Takva jednostrana odluka je, razume se, kršenje sada važećih ugovora i vodi ka okončanju isporuka", izjavio je Miler na ruskoj državnoj televiziji. Evropski kupci počeli su, inače, da ograničavaju kupovinu energetskih sirovina iz Rusije ubrzo posle izbijanja rata u Ukrajini u februaru.

Putin je još u septembru zapretio zaustavljanjem isporuka energenata ukoliko Evropa uvede plafone cena. Upozorio je, takođe, da će se zbog toga Zapad smrzavati ove zime i to uporedio sa smrzavanjem vučjeg repa iz jedne ruske narodne basne.

Rusija je, posle Saudijske Arabije, drugi najveći svetski izvoznik nafte i najveći izvoznik gasa. Kada bi zaustavila isporuke ovih sirovina to bi dovelo do teškog potresa na svetskom tržištu. A to bi značilo da će se svetska ekonomija suočiti sa još višim cenama nafte i gasa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...