Oktanske packe Teherana Londonu i Parizu

Izvor:   Beta / AFP

Iran obustavio prodaju sirove nafte Britaniji i Francuskoj kao odgovor na sankcije koje je EU uvela ovoj zemlji zbog neodustajanja od nuklearnog programa

Iranje obustavio prodaju nafte kompanijama iz Francuske i Britanije, objavljeno je u nedelju na sajtu iranskog Ministarstva nafte.

„Na osnovu odluke Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstvo za naftu je prekinulo prodaju nafte britanskim i francuskim kompanijama”, rekao je portparol Ministarstva Alireza Nikzad, piše na vebsajtu.

On je dodao da jeIranzamenio britanske i francuske kompanije drugim klijentima kojima će isporučivati naftu.

S proizvodnjom 3,5 miliona barela nafte dnevno, od čega izvozi 2,5 miliona,Iranje drugi po veličini proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Iranje izvozio više od 20 odsto svoje nafte zemljama Evropske unije (oko 600.000 barela dnevno), a 70 odsto azijskim zemljama.

Prošle nedelje državni mediji su javili daIranplanira obustavljanje izvoza nafte u šest zemalja EU.

EU je 23. januara postigla dogovor o uvođenju postepenog naftnog embarga protiv Irana i sankcija prema iranskoj centralnoj banci da bi time prisilila Teheran da obustavi nuklearni program.

EU je zabranila sklapanje novih naftnih ugovora sa Iranom, a postojeći važe najduže do 1. jula.

Smanjenje iranskog izvoza neće uticati na evropske uvoznike koji su nameravali da „promene snabdevače”, navela je Evropska komisija.

Izrael, SAD i Evropa optužujuIranda pod plaštom razvoja atomske energije za proizvodnju struje i istraživanje, želi da izgradi nuklearno oružje što Teheran demantuje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...