CENA GASA PREMAŠILA REKORDNIH 300 EVRA ZA MEGAVATSAT

ML

Na tržište posebno ima uticaj novi prekid isporuke gasa u Evropu putem gasovoda Severni tok 1
(ilustracija, Iz Rusije je zvanično saopšteno da se 31. avgusta na tri dana prekida isporuka preko ovog gasovoda)

Cena gasa na evopskom tržištu premašila je juče 300 evra za megavatsat (MWH). U virtualnom trgovinskom čvoru TFT (Title Transfer Facility) u Holandiji cena ključnog terminskog ugovora za plin sa isporukom u septembru, juče popodne je pokazivala rast od više od šest posto tj skoro na 316  evra za MWH. Prethodna dva dana, kako javlja Blumberg (Blomberg), cena je, uglavnom, bila stabilna.

Skuplji plin je bio samo odmah po izbijanju ratu u Ukrajini, kada se cena gasa - početkom marta - naglo popela i bila izvesno kratko vreme na nivou od 345 evra za MWH. Još taj isti dan je pala na 200 evra. U pozadini stalno sve viših cena gasa u Evropi stoji nedostatak ove sirovine i goriva u vezi je sa oružanim sukobom između Rusije i Ukrajine.

Na tržište posebno ima uticaj novi prekid isporuke gasa u Evropu putem gasovoda Severni tok 1. Iz Rusije je zvanično saopšteno da se 31. avgusta na tri dana prekida isporuka preko ovog gasovoda. To je podstaklo strahovanja da se već dosad jako ograničene isporuke gasa iz Rusije mogu sasvim prekinuti posle ovog prekida. 

Rast cena gasa, inače, znatno utiče i na jak porast cena električne energije. Cena terminskog ugovora na isporuke električne energije na berzi EFX juče je zaključena na rekordnih  709 evra za mwh. To je rast od 50 posto u poslednja dva meseca.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...