Gasprom: U gasovodu Severni tok 1 radi samo jedna od šest turbina

ML

Iz Moskve je juče ponovljeno da su za povratak turbina neophodni dokumenti koji potvrđuju da se na taj uređaj ne odnose sankcije Zapada
(ilustracija, Nemački kancelar Olaf Šolc posetio je prekjuče Simens enerdži i slikao se pored turbine spremne za gasovod Severni tok: „Nemačka je spremna da pošalje turbinu za gasovod Severni tok, Rusija sa svoje strane mora da podnese dokumente i da je zatraži“, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc - izvor Sputnjik.rs)

Gasovod Severni tok 1 funkcioniše sada samo s jednom umesto šest  turbina, saopštila je juče ruska gasna kompanija Gazprom. Prema Rojtersu, ukazala je, takođe, ponovo da zapadne sankcije ne dozvoljavaju povratak jedne turbine. Ta turbina, koja je bila na servisu u Kanadi, sada je u Nemačkoj. Prema Gaspromu, sada popravke zahtevaju još neke turbine. Ruska kompanija, ukazuje Rojters, sada problemima s turbinama objašnjava smanjenje isporuka plina Severnim tokom 1 u  zemlje Evropske unije.

Iz Moskve je juče ponovljeno da su za povratak turbina neophodni dokumenti koji potvrđuju da se na taj uređaj ne odnose sankcije Zapada.

"Gasprom bi veoma rado preuzeo te turbine nazad. Ali, nije ova kompanija uvela sankcije", izjavio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov. "Gasprom mora da se brani od rizika u vezi sa sankcijama", dodao je on. 

Iz dobro obaveštenih izvora ruski Komersant saznaje da je Gasprom u sredu od nemačke firme Simens enerdži (Siemens Energy), koja obavlja servis turbina, dobio paket dokumenata, među njima i dozvolu nemačkog Saveznog ureda za privredu i kontrolu izvoza (BAFA) radi prolaska kroz carinske kontrole. Nemačka firma je, prema ovom listu, saopštila Gaspromu da nema potrebe ni za kakvim zvaničnim izjavama od strane Evropske komisije u vezi sa sankcijama


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...