G7 hoće da zavede cenovni maksimum za rusku naftu

ML

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulinova je nedavno izjavila da Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje se odluče da uvedu cenovni plafon
(ilustracija, Elmau kod Minhena, Nemačka, sastanak G 7, 26. juna 2022.)

Skupina velikih svetskih ekonomija G-7 namerava da do 5. decembra zavede cenovni maksimum za rusku naftu, saznaje Rojters od jednog visokog predstavnika G-7 koji je hteo da ostane anoniman. On je dodao da ova skupina na taj način želi da svoje korake uskladi sa Evropskom unijom.

Kao što je poznato, EU se več dogovorila da od 5.decembra prestane da uvozi rusku naftu, a dva meseca potom i sve naftne produkte. Iz tog embarga privremeno bi izuzet dovoz nafte naftovodom „Družba“ kojim se snabdevaju Češka, Slovačka i Madjarska.

Skupina G7 (SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Francuska, Italija i Britanija) se krajem juna dogovorila da uvede gornje granice cena ruske nafte s ciljem da se ograniče ruski prihodi iz kojih se finansira rat u Ukrajini. Potom su su se pojavila i nastojanja da u tome učestvuju i Kina i Indija koje sada plaćaju rusku naftu jevtinije od tržišnih cena.

"Od niza azijskih zemalja čujemo da imaju interes da se priključe ovoj koaliciji, ili da saznaju više o tome na kom nivou cena nafte će biti utvrđena da bi tako za sebe osigurali bolju poziciju u pregovorima s Rusijom o budućim ugovorima", dodao je predstavnik G7 koji je hteo da ostane anoniman. Ovim povodom on je dodao da bi u tom slučaju bio objavljen cenovni „plafon“ G7.

G7, prema ovom njenom funkcioneru, hoće da cene ruske nafte kartel kupaca ustanovi iznad troškove eksploatacije, što bi trebalo ruske proizvođače da motiviše da nastave sa isporukama nafte. Istovremeno, taj cenovni „plafon“ bi trebalo da bude osetno niži od tržišnih cena na svetskom tržištu. Rusija bi, navodno, time bila dovedena u dilemu da li treba da pristane na smanjivanje prihoda od izvoza nafte ili da rizikuje da ostane sasvim bez tih prihoda. 

Predstavnik G7 upozorava da bi Rusija na početku važenja embarga teže prodavala naftu i izvan EU, jer se sankacije EU tiču i svih finansijskih usluga u vezi s trgovanjem ruskom naftom, uključujući i osiguranje i finansiranje prevoza.

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulinova je nedavno izjavila da Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje se odluče da uvedu cenovni plafon. Ona je upozorila da bi to samo vodilo ka rastu svetskih cena nafte.

"Koliko znam, nećemo naftu isporučivati zemljama koje uvedu plafon cena, a našu naftu i naftne proizvode preusmerićemo u zemlje koje su spremne da sarađuju s nama", dodala je ona.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...