GULIJAŠ: VEĆ 10 DRŽAVA PLAĆA GAS U RUBLJAMA

D. Ćirović

Šef kabineta mađarskog premijera kaže da članice EU neće ovo javno da priznaju jer žele da ispadnu „dobri Evropljani“, ali da su sve već otvorile račune u Gasprombanci
(ilustracija, Gasovod u Mađarskoj)

Dok mnogi evropski lideri javno tvrde da neće plaćati gas u rubljama kako zahteva ruski predsednik Vladimir Putin, uzvraćajući kontramerama na uvođenje sankcija zapada Rusiji zbog napada na Ukrajinu, deset članica Evropske unije tehnički je već pristalo na ovaj aranžman.

Ove države to ne priznaju „jer žele da ispadnu dobri Evropljani“, rekao je mađarski zvaničnik Gergeli Guliaš. Kako je naveo, Mađarska je otvorila evro račun u ruskoj Gasprombanci gde se vrši konverzija u rublje pre nego što se isporuka plati snabdevačima u Rusiji. Ovaj sistem omogućava evropskim kupcima da odgovore na Putinov zahtev donet krajem marta.

Plaćanje-u-rubljama-

Plaćannje u rublja za gas prihvatilo već 10 evropskih zemalja

„Dobri Evropljani“

„Još devet zemalja koristi isti princip plaćanja, ali pošto danas ideja dobrog Evropljanina podrazumeva da vođe tih država nisu iskrene ni prema međunarodnoj zajednici ni prema svom narodu, tih devet zemalja neće priznati da čini istu stvar“, rekao je Gulijaš, šef kabineta premijera, a prenosi novinska agencija Raša tudej.

Nije jasno na koje evropske države Gulijaš misli, objavljuje RT, podsećajući da je ruski naftni gigant Gasprom već zaustavio snabdevanje Poljskoj i Bugarskoj nakon što su odbile da plaćaju u rubljama. Međutim, kako je istakao i sam Gulijaš, Blumberg je prošle nedelje objavio da je 10 država-članica Evropske unije već otvorilo račune u Gasprombanci, dok su četiri izvršile i uplate po ovom principu.

Mađarska zavisna od uvoza

Što se tiče Mađarske, ona potpuno zavisi od uvoza ruskog gasa i stoga se usprotivila evropskim sankcijama i pozivima da se prekine svako snabdevanje iz Rusije.

„Ne smemo da usvajamo sankcije kojima ćemo prvenstveno kazniti sebe, umesto one koje želimo da sankcionišemo“, rekao je Gulijaš u nedelju, podsećajući i na sve više cene energenata širom Evrope.

Iako je vlada u Budimpešti osudila ruski napad na Ukrajinu, Gulijaš je istakao da će Mađarska nastaviti da kupuje energente „po najnižoj mogućoj ceni“ kako bi smanjila krajnji trošak koji bi pao na leđa mađarskom narodu.

„Specijalan“ transfer

Američka agencija Blumberg je vest o 10 evropskih kompanija koje su otvorile račun u Gasprombanci objavila 27. aprila, istog dana kada je Moskva saopštila da je obustavila isporuke Poljskoj i Bugarskoj.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...