Obustava isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na Srbiju

Autor:   BM

Ruski Gasprom u potpunosti je obustavio dotok prirodnog gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer isporuke nisu platile u rubljama. Srpski zvaničnici ističu da to ne utiče na snabdevanje Srbije, jer gas u zemlju stiže preko Balkanskog toka, na osnovu ugovornih obaveza sa Gaspromom, ali i Bugarskom kojoj se tranzit plaća. Evropska unija najavljuje zajednički odgovor. (Foto: Gasprom)

Uz isporuke ruskog gasa, a reč je o količinama koje prelaze 10 milijardi kubnih metara, Poljska pokriva više od polovine svojih potreba. Međutim, ova zemlja je čvsta u stavu da gas neće plaćati u rubljama, a takođe je više puta ponovila i da ima dovoljno alternativnih izvora, uključujući morski tečni prirodni gas. Takođe je najavila da ne planira da produži ugovor sa Gaspromom.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki uz to uverava, kako prenose svetski mediji, da i bez Baltičkog gasovoda, za snabdevanjem gasom iz Norveške, koji će biti završen u naredna tri meseca, i pumpati iste količine gasa koje se sada dopremaju iz Rusije, može da zaštiti svoju privredu.

U Bugarskoj je energetska slika drugačija.

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov je rekao da su Rusiji plaćene isporuke za april i da zaustavljanje snabdevanja predstavlja kršenje ugovora. Izjavio je da Bugarska ima zaliha za najmanje mesec dana, a da je kao tranzitna zemlja lojalan partner Srbiji i Mađarskoj i da neće stvarati “veštačke poremećaje u susednim državama”, preneo je Fonet.

Uprkos uveravanjima resornog ministra, premijer Kiril Petkov je rekao da Sofija razmatra sve ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit za Srbiju i Mađarsku.

Obustava isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na Srbiju
Poljska tvrdi da može da obezbedi stabilno snabdevanje iz drugih izvora. (Foto: Gasprom)

Srbija na oprezu

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da nije zabrinuta zbog razvoja situacije. Ističe da isporuke dolaze preko Balkanskog toka u koji je Srbija uložila više od milijardu evra, da je Bugarska tu tranzitna zemlja i da je gas koji se doprema plaćen, o čemu svedoče potpisani ugovori sa ruskim dobavljačem.

Gas preko Balkanskog toka dolazi u redovnim, dogovorenim količinama od šest miliona kubnih metara, što je i više od potreba srpskog tržišta.

Srbija u svom vlasništvu ima 49 odsto Balkanskog toka, koji se proteže u dužini od 403 kilometra od Zaječara do Horgoša, a sem ovog pravca, kojim se dopremaju najveće količine, gas stiže i preko Ukrajine i Mađarske. 

Obustava isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na Srbiju
Bugarski zvaničnici uveravaju da ta zemlja neće stvarati veštačke poremećaje u susednim državama.
(Foto: Fonet)

Poznavaoci prilika ocenjuju da bi snabdevanje Srbije moglo da bude ugroženo, ako Bugarska počne da prisvaja gas iz tranzita i Rusija odluči da zbog toga potpuno isključi isporuku Balkanskim tokom.

Takvu mogućnost ne isključuje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Tvrdi međutim, da je Srbija spremna i za tu opciju, jer se već razmišljalo šta bi se moglo preduzeti ukoliko bi došlo do nepredviđenih situacija, odnosno, kako navodi “prekida isporuka gasa tranzitnoj državi, koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe“.

U tom slučaju, prema rečima ministarke postoji nekoliko rešenja.

Jedna opcija je da se koristi gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde za sada ima zaliha za 21 dan, u srpskom delu, dok u ruskom ima rezervi za još 22 dana. Iz tog skladišta dnevno može da se izvlači pet miliona kubnih metara.

Druga varijanta je dopunjavanje skladišta u Banatskom Dvoru, a treća zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije, na primer u Mađarskoj, uz razmatranje mogućnosti o zajedničkoj kupovini gasa sa Evropom.

Ipak, ne treba gubiti iz vida da bi snabdevanje gasom preko neke od navedenih alternativnih linija, recimo preko Mađarske, što je od ranije Srbiji poznata ruta, moglo da bude veoma skupo.

Po okončanju interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, što se očekuje u septembru naredne godine, “moglo bi da se razmišlja i o ugovorima sa drugim dobavljačima, iz Grčke ili iz Azerbejdžana“ rekla je resorna ministarka.

Međutim, osim cene, problem sa ovim pravcima snabdevanja leži u činjenici da gasa nema dovoljno da bi se u potpunosti podmirile potrebe svih zainteresovanih strana.

Mihajlović ipak veruje da neće biti razloga da se posegne za ovakvim rešenjima, ali napominje, kako se ističe u saopštenju iz njenog kabineta, da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i da nema mogućnost snabdevanja iz drugih izvora.

Obustava isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na Srbiju
U Srbiju se preko Bugarske doprema više od šest miliona kubnih metara ruskog gasa, što nadilazi potrebe zemlje. (Foto: Srbijagas)

Odgovor Brisela

Predstavnici bugarske vlade danas će u Briselu razgovarati sa zvaničnicima Evropske unije o aktuelnoj situaciji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u saopštenju poručila da je odluka o jednostranom zaustavljanju isporuke gasa kupcima u Evropi "neopravdana i neprihvatljiva".

Lajen je naglasila da je Evropska komisija spremna za ovakav scenario i da je u bliskom kontaktu sa svim državama članicama, da je u toku sastanak koordinacione grupe za gas i da se planira koordinisan odgovor EU.

U međuvremenu, Gasprom je upozorio da će prekinuti isporuke ukoliko Poljska i Bugarska, preko kojih se snabdevaju Nemačka, Mađarska i Srbija, budu ilegalno izvlačile gas iz tranzita.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...