Nemačka: Bez gasa sledi recesija

Autor:   BM

Zbog rata u Ukrajini Nemačka će ove godine imati manji privredni rast, a zabrana uvoza gasa iz Rusije, od kojeg veoma zavisi, najverovatnije bi dovela do recesije, navodi se u izveštaju vodećih istraživačkih instituta. (Nemačka vlada se i dalje potivi zabrani kupovanja ruskog gasa, uprkos pritiscima. Foto: Pixabay)

Procenjuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti 2,7 odsto, što je 2,1 odsto manje od prognoza iz oktobra prošle godine, a ukoliko država ostane bez ruskog gasa rast bi bio umanjen na 1,9 procenata, prenosi Politiko.

Naredne godine BDP bi trebalo da poraste 3,1 odsto, ali ako bude zabranjen uvoz gasa iz Rusije privredni rast će biti 2,2 odsto manji, navodi se u izveštaju koji Ministarstvo ekonomije objavljuje dva puta godišnje.

Ukoliko bude prekinut dotok gasa, nemačka ekonomija će sigurno ući u oštru recesiju, rekao je Štefan Kots sa Instituta za svetsku ekonomiju u Kilu.

Nemačka: Bez gasa sledi recesija
Nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da bi zabrana uvoza ruskog gasa prouzrokovala masovno siromaštvo u Evropi. (Foto: Pixabay)

Nemačka vlada se i dalje potivi zabrani kupovanja ruskog gasa, uprkos zahtevima iz Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja, koje veruju da bi to primoralo Rusiju da prekine rat u Ukrajini.

Nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da bi zabrana uvoza ruskog gasa prouzrokovala masovno siromaštvo u Evropi, a procene nemačkih instituta to podržavaju, preneo je Fonet.

U njima se navodi i da bi prekid u snabdevanju ruskim gasom doveo u pitanje ekonomski učinak od 220 milijari evra, da bi gorivo ove godine umesto predviđenih 6,1 poskupelo 7,3 odsto i da bi bila uvećana stopa nezaposlenosti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...