Rijad i Peking: prodaja nafte u juanima?

D. Ćirović

Saudijci požuruju pregovore da se distanciraju od petrodolara. Princ Mohamed odbija pozive američkog predsednika od početka meseca, dok Džo Bajden planira da otputuje na Bliski istok na proleće. Inače, Kina otkupljuje četvrtinu ukupnog saudijskog izvoza nafte
(ilustracija, Lideri Saudijske Arabije i Kine)

Saudijska Arabija razmatra mogućnost da prodaje deo svoje nafte Kini u juanima a ne u dolarima, vest je koja se ovih dana pojavila u stranim medijima. Prvo ju je objavio američki Volstrit džornal, citirajući, kako se tvrdi, "aktivne sagovornike" iz Rijada i Pekinga, a onda su informaciju preuzele i ruske agencije.

Ovakav potez mogao bi dodatno da marginalizuje paradigmu petrodolara, koji je kontrolisao globalni finansijski sistem više od pola veka, dovodeći tako međunarodni status dolara u pitanje. S druge strane, mediji podsećaju da Kina kupuje četvrtinu ukupnog saudijskog izvoza nafte a prebacivanje tog posla u juan, značajno bi poguralo međunarodnu poziciju kineske valute.

Saudijsko-naftno-potrojenje

Saudijsko naftno postrojenje (AFP-Arabnjuz)

Kad se princ uvredi...

Kina i Saudijska Arabija pregovaraju o ovakvim transakcijama već šest godina, ali su razgovori u poslednje vreme postali mnogo učestaliji jer je Rijad nezadovoljan politikom američke vlade. Tu se pre svega radi o nastojanjima Vašingtona da se distancira od rata koji Saudijci vode u Jemenu  - a koji je najsiromašniju naciju na Bliskom istoku, gurnuo u još težu humanitarnu katastrofu - pa sve do optuživanja princa Mohameda bin Salmana da je kriv za ubistvo novinara Džamala Kašogija. Rijad je nezadovoljan onim što tumači kao "dužnost Sjedinjenih Država da održi bezbednosne obaveze prema kraljevini", piše u Volstrit džornalu.

Nije pomogla ni činjenica što je američki predsednik Džo Bajden tokom kampanje 2020. godine, princa ponovo povezao sa ubistvom novinara, a ovaj uzvratio da se oseća uvređenim.

"To što se saudijski princ oseća uvređenim ne treba shvatiti olako, naročito kada se uzme u obzir da je Mohamed bin Salman već nekoliko puta odbio Bajdenove pozive početkom meseca, kada je lider Amerike pokušavao da nađe jeftinije izvore nafte i gasa, dok su cene na pumpama vrtoglavo skakale zbog sukoba u Ukrajini", stoji u tekstu koji danas objavljuje ruska novinska agencija RT.

"Drugi će slediti"

I zaista, nastavlja Raša zudej, SAD imaju takvu istoriju neprijateljstava prema zemljama koje su vodeće kada je u pitanju proizvodnja nafte, od Venecuele do Irana i Rusije, "da im je to ostavilo malo prostora za manevar, dok cene robe i inflacija nastavljaju da rastu unedogled". Kako se najavljuje iz Vašingtona, Bajden planira da otputuje u Saudijsku Arabiju na proleće ne bi li popravio odnose, "mada bi neki kod kuće mogli da dovedu u pitanje američku kritiku izveštaja o ljudskim pravima u Rusiji, ako već podaci iz Rijada pokazuju da je samo prošlog vikenda - odrubljena glava osamdesetjednom zatvoreniku".

Ruska agencija navodi da je to što su ekonomije država Zapada preduzele korake da Rusiju isključe iz globalnog finansijskog sistema, prinudilo zemlje poput Kine, koja i sama već trpi određene sankcije, da razmotre opcije da i nju ne zadesi ruska sudbina. Ako bi Saudijska Arabija počela uspešno da prodaje naftu Kini u juanima, "ovo bi mogli da prekopiraju i drugi veliki snabdevači Kine, poput Angole i Iraka, ali i Rusije".

rus-lavrov-iranac-

Moscow, 15.03.2022 - susret ruskog i iranskog šefa diplomatije, Sergena Lavrova i Hoseina Amira Abdolahijana

Čak 80 odsto trgovine u dolarima

Treba podsetiti da se trenutno 80 odsto globalne trgovine naftom obavlja u dolarima. Saudijci trguju isključivo u američkoj valuti još od 1974. godine, kada je Vašington ponudio Rijadu bezbednosne garancije u zamenu za odanost sistemu petrodolara.

Ruska agencija RT podseća da je nekada prodaja nafte u bilo kojoj drugoj valuti osim u dolarima, bila loš znak za državu. Irak, Libija, Sirija i Iran su pokušali da se udalje od dominacije dolara, "ali ih je američka vojska oštro kaznila za njihovu neposlušnost". Međutim, kako je Vašington doživeo vojni neuspeh u Avganistanu i kako se uvećavaju problemi unutar Amerike, "druge zemlje su možda zaključile da ona više nema moć kao nekada".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...