NIS postao strateški partner HIP Petrohemije

Izvor:   NIS

Ministarstvo privrede u ime Vlade Republike Srbije, kompanija NIS i HIP Petrohemija potpisali su danas Ugovor o strateškom partnerstvu, kojim NIS povećava vlasnički udeo u HIP Petrohemiji sa dosadašnjih 20,86 odsto na 90 odsto akcija. Ugovorom je predviđena i obaveza novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnja postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina. (Foto: (sa leva na desno) Velimir Unković, generalni direktor HIP Petrohemija, Anđelka Atanacković, ministarka privrede i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a)

Ugovor kojim se povećava vlasnički udeo NIS-a u HIP Petrohemiji su u Ministarstvu privrede Republike Srbije potpisali su ministarka privrede Srbije, Anđelka Atanacković, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor HIP Petrohemija Velimir Unković.

Strategija daljeg razvoja HIP Petrohemije zasnivaće se na modernizaciji osnovnih proizvodnih kapaciteta i izgradnji novih postrojenja, zatim na povećanju energetske efikasnosti i efikasnosti poslovanja, kao i na realizaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine. U saopštenju NIS-a se takođe navodi da je cilj obezbeđivanje dugoročno održivog poslovanja HIP Petrohemije i jačanje njene konkurentnosti na tržištu.

Takođe, ovim poslovnim iskorakom NIS nastavlja diversifikaciju svog poslovanja i ulazi u petrohemijski biznis, prateći globalne trendove u naftnoj industriji.

NIS postao strateški partner HIP Petrohemije
(Izvor: NIS)

“Pronalaženjem strateškog investitora, koji će uložiti iznos od 150 miliona evra u dokapitalizaciju Petrohemije i izgraditi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje, a najave su i da će kapacitet postrojenja biti dosta veći, Ministarstvo privrede je osiguralo sigurno poslovanje HIP Petrohemije u narednim godinama, kao i sigurna radna mesta i bolje uslove rada za zaposlene u Petrohemiji”, izjavila je povodom potpisivanja ugovora ministarka privrede Srbije Anđelka Atanacković.

Prema njenim rečima, dobijanjem novog postrojenja, Petrohemija će imati priliku da poboljša svoje poslovne rezultate i potvrdi svoju poziciju kao jednog od najvećih izvoznika u Republici Srbiji.

“Sve to će doprineti unapređenju poslovne klime i daljem privrednom razvoju kako lokalne zajednice, tako i cele Republike. Sigurni smo da ćemo zajedničkim naporima Vlade Republike Srbije i kompanije NIS a.d. Novi Sad, zaokružiti još jednu uspešnu privatizaciju koja će doprineti daljem rastu bruto društvenog proizvoda i boljem pozicioniranju Republike Srbije u evropskim i svetskim privrednim tokovima”, ocenila je Atanacković.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, je istakao da je razvojem od 2009. godine, NIS pokazao da je pouzdan partner Republike Srbije u modernizaciji domaćeg naftnog sektora.

“Uveren sam da ćemo sada jednako uspešno zajednički razvijati i Petrohemiju i želeo bih da zahvalim predstavnicima Republike Srbije što su nam pružili tu priliku. NIS i HIP Petrohemija su dugogodišnji partneri i vidimo značajan potencijal i mnogo mogućnosti za dalju sinergiju i jačanje naše konkurentnosti na zahtevnom tržištu. Strategija daljeg razvoja HIP Petrohemije biće usmerena na dugoročni održivi razvoj preduzeća u korist akcionara, zaposlenih i zajednice“, istakao je Tjurdenjev.

U saopštenju NIS-a se navodi da je ta kompanija jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u jugoistiočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i prirodnog gasa, promet širokog asortimana naftnih i gasnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike.

Većinski akcionar NIS-a je ruska kompanija „Gasprom njeft“ koja poseduje 56,15 odsto akcijskog kapitala, dok je 29,87 odsto akcija u vlasništvu Republike Srbije. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

HIP-Petrohemija je najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Republici Srbiji i značajna kompanija hemijske industrije Jugoistočne Evrope.

U integrisanom petrohemijskom kompleksu HIP-Petrohemije je trenutno moguća proizvodnja više od šest stotina hiljada tona petrohemikalija godišnje. Između kompanija NIS i HIP Petrohemije postoji višegodišnja tehničko-tehnološka povezanost. Primarni benzin koji HIP Petrohemija koristi u svojim proizvodnim procesima obezbeđuje NIS-ova rafinerija nafte u Pančevu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...