IEA: Zelena tranzicija nije uzrok rasta cena električne energije i gasa

Autor:   BM

Prelazak na čistu energiju nije uzrok aktuelnog poskupljenja gasa i električne energije, a skok cena ne bi smeo da naruši evropsku zelenu tranziciju, upozorio je izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fejt Birol. Analitičari pripisuju poskupljenje post-pandemijskom povećanju potražnje za prirodnim gasom u kombinaciji sa nedovoljno napunjenim skladištima gasa u Evropi. (Stručnjaci agencije za rejting Fič očekuju da će cene gasa nastaviti da rastu ako se trenutna nestašica robe na evropskom tržištu ne obuzda. Foto: Pixabay)

Cene gasa i električne energije rasle su u Evropi tokom proteklih nekoliko meseci, jer su se problemi u snabdevanju gasom poklopili s jačom potražnjom u privredama koja se oporavljaju od pandemije kovida 19.

Vlade su upozorile da bi visoki računi za električnu energiju i gas mogli da utiču na smanjenje podrške javnosti prema ambicioznoj evropskoj politici borbe protiv klimatskih promena, ukoliko glasači zaključe da su uzrok poskupljenja 'zelene' mere.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fejt Birol otklonio je početkom nedelje na sastanku odbora za energetiku i životnu sredinu Evropskog parlamenta mogućnost da je za više cene kriva klimatska politika, prenosi Rojters.

“Netačno je i nepravedno pronalaziti objašnjenje za visoke cene energije u merama za prelaz na čistu energiju. To jednostavno ne stoji”, naglasio je Birol.

IEA: Zelena tranzicija nije uzrok rasta cena električne energije i gasa
IEA je prošle nedelje objavila da bi Rusija mogla da učini više kako bi se ublažio problem
snabdevanja Evrope gasom. (Izvor: Pexels)

Analitičari pripisuju poskupljenje post-pandemijskom povećanju potražnje za prirodnim gasom u kombinaciji sa nedovoljno napunjenim skladištima gasa u Evropi, što je stav koji iznosi i Birol.

Prvi čovek IEA-a upozorio je takođe da vlade u izazovnim vremenima ne smeju da zaborave da je cilj da se ograniči globalni rast temperature na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period i izbegnu najteže posledice klimatskih promena.

Međutim, zahtevi da se povećaju isporuke ne nailaze uvek na pozitivan odgovor.

“Neki veliki dobavljači oklevaju u ovim teškim danima da povećaju isporuke Evropi i drugim delovima sveta, iako je to, po meni, prilika da naglase da su pouzdani”, dodao je prvi čovek IEA, ne precizirajući na koje proizvođače konkretno misli.

Međunarodna agencija za energetiku je prošle nedelje objavila da bi Rusija mogla da učini više kako bi pomogla da se ublaže problem snabdevanja Evrope gasom.

Grupa predstavnika Evropskog parlamenta zatražila je ovog meseca od Evropske komisije da istraži potencijalnu ulogu ruskog energetskog giganta Gasproma u poskupljenju gasa u Evropi, ocenivši da su zbog ponašanja te kompanije posumnjali u manipulacije tržištem, navodi Rojters.

Cene gasa obaraju rekorde

Inače, evropske cene prirodnog gasa se danas, već drugi dan zaredom kreću iznad rekordnih 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, javlja Raša tudej pozivajući se na podatke Interkontinentalne berze (ICE).

Stručnjaci agencije za rejting Fič očekuju da će cene gasa nastaviti da rastu i oboriti nove rekorde ako se trenutna nestašica robe na evropskom tržištu ne obuzda uoči predstojeće zime.

Evropska energetska kriza rezultirala je većim troškovima za potrošače i preti da poremeti ekonomski oporavak kontinenta, prenosi ruskij medij.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...