Novatek širi spektar aktivnosti u pravcu dekarbonizacije

Autor:   M.Ž.

Najveći ruski proizvođač prirodnog gasa Novatek preduzima nove korake u pravcu razvoja segmenta poslovanja koji se odnosi obnovljive izvore energije. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu bio je prilika da ova ruska kompanija i energetska kompanija Fortum sklope sporazum prema kome će Novatek kupovati električnu energiju koju finska kompanija proizvodi u svojim vetroelektranama u Rusiji. Istovremeno je sklopljen sporazum sa francuskim energetskim gigantom Total Enerdžiz o saradnji u pravcu dekarbonizacije kroz uvođenje obnovljivih izvora energije, uključujući i razvoj proizvodnje čistog vodonika. (Foto: TotalEnergies)

Korišćenje zelene energije proizvedene iz vetroparkova u vlasništvu Fortuma i zajednička ulaganja u projekte koji se odnose na tečni prirodni gas (LNG) u lučkom gradu Visotsk, u Lenjingradskoj regiji na obali Finskog zaliva, omogućiće kompaniji Novatek da svojim kupcima LNG-a ponudi održiviji proizvod sa smanjenom ukupnom količinom štetnih gasova, zahvaljujući upotrebi obnovljive električne energije koja će se koristiti za dobijanje tečnog prirodnog gasa, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ove ruske kompanije.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Novatek-a Leonida Mikelsona intentzitet ugljeničnog otiska te ruske energetske kompanije je “već među najnižim na svetu” i preduzimaju se novi koraci na smanjenju emisije.

„Kupovina zelene, obnovljive energije koja će se koristiti u našem postrojenju je jedno od najperspektivnijih rešenja za smanjenje emisija i naša saradnja sa Fortumom, najvećim investitorom u ruske projekte obnovljivih izvora energije, omogućiće nam da doprinesemo ublažavanju klimatskih promena i povećamo konkurentnost našeg tečnog prirodnog gasa na međunarodnim tržištima“, naveo je Mikelson.

Finska energetska kompanija Fortum u većinski državnom vlasništvu i jeste jedan od najvećih igrača na tržištu obnovljivih izvora energije u Rusiji sa portfeljem od ukupno 2 gigavata kapaciteta vetroparkova i solarnih elektrana, uključujući i razvojne projekte, kao i zajedničke investicije.

Jedan od poslednjih projekata koji je ta kompanija najavila početkom marta odnosi se na izgradnju solarne elektrane instalisane snage od 116 megavata, na kojoj radi u partnerstvu sa Ruskim fondom za direktna ulaganja (RDIF) i koj će po izgradnji biti najveći solarni sistem u Rusiji.

Novatek širi spektar aktivnosti u pravcu dekarbonizacije
Korišćenje zelene energije iz vetroparkova kompanije Fortum i zajednička ulaganja u gasne projekte, omogućiće Novateku da tržištu ponudi održiviji LNG. (Izvor: Novatek)

Unapređenje saradnje sa francuskim partnerom

Pored memoranduma o razumevanju sa kompanijom Fortum, ruski Novatek je 3. juna, tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, potpisao još jedan takav sporazum sa francuskim energetskim gigantom Total Enerdžiz (Total Energies), donedavno naziva Total, koji je upravo zbog sve veće orjentacije ka obnovljivim izvorima energije nedavno i promenio ime. Sporazum sa francuskom energetskom kompanijom se odnosi na saradnju u pravcu dekarbonizacije i razvoja obnovljivih izvora energije, uključujući i vodonik.

Francuska i ruska kompanija planiraju saradnju na smanjenju emisije ugljen-dioksida, korišćenjem energije iz obnovljivih izvora za dobijanje tečnog prirodnog gasa, kao i razvoj zajedničkih projekata u kojima će se primenjivati tehnologija prikupljanja i skladištenja ugljenika, i istraživati nove mogućnosti za razvoj čistog vodonika.

Novatek širi spektar aktivnosti u pravcu dekarbonizacije
Novatek i francuski Total Enerdžiz će sarađivati na rešenjima za koja se odnose na energiju vetra i korišćenje drugih obnovljivih izvora u pravcu smanjenja ugljeničnog otiska u LNG projektima. (Izvor: Pixabay)

U saopštenju francuske kompanije se još navodi da će se u ove svrhe koristiti značajni resursi poluostrva Jamal i Gidan u severozapadnom Sibiru i njihov veliki potencijal za geološko skladištenje.

Poslednji sporazum samo je potvrdio višegodišnju saradnju francuske i ruske kompanije.

Francuski Total Enerdžiz je manjinski akcionar u kompaniji Novatek, sa udelom od 19,4 odsto, ali i sa 20 odsto udela u velikom gasnom projektu na poluostrvu Jamal, u ruskom delu arktičkog pojasa. Projekat je pokrenut u decembru 2017. godine, a tokom prošle godine je proizvedeno više od 18,8 miliona tona LNG-a.

Francuska kompanija takođe ima 10 odsto udela u Arktik LNG 2 projektu, na poluostrvu Gidan, uz Karsko more, koji je trenutno u razvojnoj fazi, dok se prve isporuke tečnog prirodnog gasa očekuju 2023. godine.

Nedavno potpisani Memorandum o razumevanju francuske i ruske kompanije se takođe odnosi na zajednički rad na rešenjima za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije vetra, kao i korišćenje drugih obnovljivih izvora energije, kako bi se smanjile ukupne emisije štetnih gasova u LNG projektima.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...