RUSIMA OBEĆANA RATIFIKACIJA

J. Putniković

Zauzvrat, DSS se neće protiviti da potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potpiše Sporazum o stabilizaciji i priključenju EU

Rusi su posle sastanka sa srpskim zvaničnicima u petak uveče iz Beograda otputovali zadovoljni. Izvori Balkanmagazina iz Moskve ističu da je Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije u razgovorima sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem i premijerom tehničke vlade Vojislavom Koštunicom dobio tražene garancije oko ratifikacije međudržavnog sporazuma pre parlamentarnih izbora zakazanih za 11. maj.

Jedan od najverovatnijih scenarija je da će uoči pravoslavnog Uskrsa, na Veliki četvrtak 24. aprila, Vlada Srbije izglasati potrebne saglasnosti, neophodne da međudržavni sporazum sa Rusijom bude ratifikovan. Sama ratifikacija biće prvi posao poslanicima novoizabrane Skupštine Srbije - odmah posle izbora, što će reći pre 25. maja. Tako bi se ispunila zacrtana dinamika koja predviđa da Gazprom i Srbijagas zajedničku firmu za gradnju gasovoda Južni tok formiraju do tog datuma. Zauzvrat, DSS se neće protiviti da potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potpiše Sporazum o stabilizaciji i priključenju EU, na čemu ovih dana insistiraju evropski zvaničnici, među kojima je, čini se, najagilniji Oli Ren.

Da će na dnevnom redu preduskršnje sednice tehničke vlade Srbije u četvrtak biti odluka o ratifikaciji energetskog sporazuma najavljuju ne samo Koštunica i članovi DSS-a već i Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpke radikalne stranke, koji predsedniku zvanično raspuštene Skupštine Srbije Oliveru Duliću poručuje da će se potreban broj poslanika sakupiti u zdanju Narodne skupštine i uraditi što treba.

Zvanično, lider DS-a i predsednik Tadić je u javnim istupima umereniji od dojučerašnjih koalicionih partnera iz DSS-a, pa kaže da će tehnička vlada predložiti Skupštini Srbije da ratifikuje međudržavni sporazum sa Rusijom, a da će ratifikaciju izglasati poslanici u novom sazivu Parlamenta. Da je odluka o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Srbijom u rukama Tadića, piše i ruska agencija Itar-Tas, čiji izveštač kaže da je srpski predsednik Sergeju Šojguu obećao da će ministri DS glasati za sporazum. Po Tadiću samu ratifikaciju treba poveriti novom sazivu Parlamenta, koji će biti formiran posle izbora, ali svakako u maju.

Zanimljivo je da se iz krugova bliskih DS-u i DSS-u čuju i spekulacije o tome da su Tadić i Koštunica razgovarali oko formiranja nove vlade Srbije. To baca novo svetlo na sve one političke analitičare koji su DSS već stavili u postizbornu koaliciju sa SRS-om. Za realizaciju ruskog energetskog aranžmana svakako je bitno i ko će u novoj vladi biti na čelu resornog ministarstva rudarstva i energetike. Kao vrlo ozbiljan kandidat pominje se Srđan Bošnjaković, sadašnji predsednik Upravnog Odbora NIS AD. Bošnjaković je, inače, pre pada sadašnje vlade Srbije bio "viđen" za direktora JP Srbijagas a učestvovao je u pripremama za potpisivanje energetskog sporazuma sa Rusijom, 25 januara u Kremlju.

Koliko su dogovori DS-a i DSS-a dobra podloga za buduću zajedničku strategiju Srbije na istoku i zapadu, videće se prilikom novih izjašnjavanja DSS-a oko potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Tadić je DSS podsetio da su i njihovi ministri krajem prošle godine glasali za potpisivanje ovog sporazuma i da, "minirajući" ga sada, krše Ustav Srbije. Podsetimo, posle razgovora sa gostom iz Moskve, Tadić je rekao da se sa Šojguom dogovorio da sporazum ratifikuje novi parlament.

To što se DS predomislio, ne treba da čudi jer je, prema izvorima Balkanmagazina iz Moskve, Šojgu svojim sagovornicima u Beogradu jasno rekao da odlažući ratifikaciju sporazuma ozbiljno dovode u pitanje ceo gasno-naftni aranžman. Mada se ovakav ucenjivački ton nikome u Beogradu zapravo ne dopada, teško da će prozvani lideri DS-a i DSS-a smeti da ignorišu pretnju jer uoči izbora se nikome ne kocka sa glasovima birača koji svakako ne bi bili oduševljeni da Gazprom promeni trasu i gasovod Južni tok zaobiđe Srbiju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...