Novak: Globalno naftno tržište se stabilizovalo

Autor:   BM

Globalno tržište nafte je stabilno i trenutna cena nafte u potpunosti odražava ovu tržišnu situaciju, rekao je potpredsednik Vlade Rusije i ministar energetike Aleksandar Novak u intervjuu za ruski televizijski kanal Rosija 24 (Россия-24). (foto: Cena nafte bi trebalo da se kreće između 45 do 60 dolara po barelu tokom 2021, euromenaenergy.com)

Globalno tržište nafte je na putu oporavka, a cena nafte će se tokom ove godine u proseku kretati između 45 do 60 dolara po barelu, izjavio je u nedelju ruski zamenik premijera i resorni ministar Aleksandar Novak.

Takođe je ocenio da je tokom poslednjih nekoliko meseci na tržištu bila prisutna “mala nestabilnost”, ali da je ono sada uravnoteženo i da su “cene koje danas vidimo u skladu s tržišnom situacijom”.

Novak je takođe rekao da je globalna potražnja za naftom bila najniža tokom krize povezane sa pandemijom u aprilu i maju, kada je pala za oko 20-25 odsto sa svog uobičajenog nivoa.

Potražnja se tada poboljšala i pad je do kraja godine bio 8-9 odsto, dodao je zamenik ruskog premijera.

Aleksandar Novak
Novak je rekao da je globalna potražnja za naftom bila najniža tokom krize izazvane pandemijom u aprilu i maju, kada je pala za oko 20-25 odsto sa svog uobičajenog nivoa. (Izvor: Ministarstvo energetike Rusije)

Novak, koji je od prošle godine na poziciji ministra energetike u potpredsednika ruske vlade je i dalje zadužen za koordinaciju ruske naftne politike sa organizacijom zemalja izvoznica nafte OPEC, i kopredsedava mesečnim sastancima panela grupe OPEC+, zajedno sa saudijskim ministrom energetike, princom Abdulazizom bin Salmanom.

Cene nafte porasle su tokom poslednjih nedelja, što je rezultat smanjenja proizvodnje OPEC+ grupe, koja uključuje i Rusiju, uvođenja vakcina i vakcinacijom, a u novije vreme i padom broja zaraženih korona virusom u Sjedninjenim Državama.

Odluka OPEC+ doprinela stabilizaciji

Analitičari ocenjuju da će ograničavanje proizvodnje nafte, koraka koji je početkom januara preduzela grupa OPEC+ i njegovi lideri Saudijska Arabija i Rusija stabilizovati tržište u prvom kvartalu. Saudijska Arabija je je tada takođe najavila da će tokom februara i marta smanjiti proizvodnju sirove nafte za dodatnih milion barela dnevno (bpd) iznad dogovorenih kvota rezova u okviru OPEC+, prenosi Ojlprajs (Oilprice). 

OPEC+
Ograničavanje proizvodnje nafte, koraka koji je početkom januara preduzela grupa OPEC+ i njegovi lideri Saudijska Arabija i Rusija trebalo bi da stabilizuje tržište u prvom kvartalu. (Izvor: Oilprice.com)

Procenjuje se da je Rusija, lider grupe van organizacije OPEC-a u paktu OPEC+, ostala u granicama od 125.000 barela dnevno dozvoljenog porasta proizvodnje u januaru.

Prema oceni Rojtersa, proizvodnja ruske nafte porasla je prošlog meseca, ali je povećanje proizvodnje od 120.000 barela nafte dnevno u decembru bilo niže od dodatnih 125.000 barela dnevno dozvoljenog rasta.

Prema poslednjem dogovoru u okviru grupe OPEC+ iz januara, Rusija će povećati proizvodnju nafte za 65.000 barela dnevno u februaru i martu.

Cene nafte prešle su prag od 60 dolara za barel ranije ovog meseca, ali analitičari su počeli da upozoravaju da je tržište možda samo doprinelo takvom skoku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...