Novak: Globalno naftno tržište se stabilizovalo

Autor:   BM

Globalno tržište nafte je stabilno i trenutna cena nafte u potpunosti odražava ovu tržišnu situaciju, rekao je potpredsednik Vlade Rusije i ministar energetike Aleksandar Novak u intervjuu za ruski televizijski kanal Rosija 24 (Россия-24). (foto: Cena nafte bi trebalo da se kreće između 45 do 60 dolara po barelu tokom 2021, euromenaenergy.com)

Globalno tržište nafte je na putu oporavka, a cena nafte će se tokom ove godine u proseku kretati između 45 do 60 dolara po barelu, izjavio je u nedelju ruski zamenik premijera i resorni ministar Aleksandar Novak.

Takođe je ocenio da je tokom poslednjih nekoliko meseci na tržištu bila prisutna “mala nestabilnost”, ali da je ono sada uravnoteženo i da su “cene koje danas vidimo u skladu s tržišnom situacijom”.

Novak je takođe rekao da je globalna potražnja za naftom bila najniža tokom krize povezane sa pandemijom u aprilu i maju, kada je pala za oko 20-25 odsto sa svog uobičajenog nivoa.

Potražnja se tada poboljšala i pad je do kraja godine bio 8-9 odsto, dodao je zamenik ruskog premijera.

Aleksandar Novak
Novak je rekao da je globalna potražnja za naftom bila najniža tokom krize izazvane pandemijom u aprilu i maju, kada je pala za oko 20-25 odsto sa svog uobičajenog nivoa. (Izvor: Ministarstvo energetike Rusije)

Novak, koji je od prošle godine na poziciji ministra energetike u potpredsednika ruske vlade je i dalje zadužen za koordinaciju ruske naftne politike sa organizacijom zemalja izvoznica nafte OPEC, i kopredsedava mesečnim sastancima panela grupe OPEC+, zajedno sa saudijskim ministrom energetike, princom Abdulazizom bin Salmanom.

Cene nafte porasle su tokom poslednjih nedelja, što je rezultat smanjenja proizvodnje OPEC+ grupe, koja uključuje i Rusiju, uvođenja vakcina i vakcinacijom, a u novije vreme i padom broja zaraženih korona virusom u Sjedninjenim Državama.

Odluka OPEC+ doprinela stabilizaciji

Analitičari ocenjuju da će ograničavanje proizvodnje nafte, koraka koji je početkom januara preduzela grupa OPEC+ i njegovi lideri Saudijska Arabija i Rusija stabilizovati tržište u prvom kvartalu. Saudijska Arabija je je tada takođe najavila da će tokom februara i marta smanjiti proizvodnju sirove nafte za dodatnih milion barela dnevno (bpd) iznad dogovorenih kvota rezova u okviru OPEC+, prenosi Ojlprajs (Oilprice). 

OPEC+
Ograničavanje proizvodnje nafte, koraka koji je početkom januara preduzela grupa OPEC+ i njegovi lideri Saudijska Arabija i Rusija trebalo bi da stabilizuje tržište u prvom kvartalu. (Izvor: Oilprice.com)

Procenjuje se da je Rusija, lider grupe van organizacije OPEC-a u paktu OPEC+, ostala u granicama od 125.000 barela dnevno dozvoljenog porasta proizvodnje u januaru.

Prema oceni Rojtersa, proizvodnja ruske nafte porasla je prošlog meseca, ali je povećanje proizvodnje od 120.000 barela nafte dnevno u decembru bilo niže od dodatnih 125.000 barela dnevno dozvoljenog rasta.

Prema poslednjem dogovoru u okviru grupe OPEC+ iz januara, Rusija će povećati proizvodnju nafte za 65.000 barela dnevno u februaru i martu.

Cene nafte prešle su prag od 60 dolara za barel ranije ovog meseca, ali analitičari su počeli da upozoravaju da je tržište možda samo doprinelo takvom skoku.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...