Šel: Fokus na vodoniku i trgovini električnom energijom

Autor:   BM

Umesto da se pridruži konkurenciji u trci za obnovljivim izvorima energije, britansko-holandska multinacionalna naftna kompanija Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) računa na svoju stručnost koju namerava da usmeri na trgovanje električnom energijom i brzi rast na tržištima vodonika i biogoriva, praveći sve veći otklon od nafte, kažu u ovoj kompaniji. (foto: Međunarodno sedište kompanije u Hagu, EPA /Jerry Lampan)

Šel i njegovi evropski rivali traže nove poslovne modele kako bi smanjili svoju zavisnost od fosilnih goriva, jer su pod velikim pritiskom zbog zahteva o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i dugoročnih prognoza vezanih za naftno-gasnu industriju. 

U Šelu najavljuju da će predstaviti svoju strategiju 11. februara, kao i da će se, za razliku od francuskog Totala i britanskog BP-a (British Petroleum), više usredsrediti na to da se postave kao posrednik između proizvođača električne energije i kupaca, nego da ulože milijarde u projekte obnovljivih izvora, navode u ovoj kompaniji, ukazujući na detalje tog plana, što prenosi Rojters.

Šel je u oktobru prošle godine najavio da će povećati ulaganja u proizvodnju sa niskim emisijama ugljenika, što će činiti 25 odsto ukupnih kapitalnih troškova do 2025. godine. To znači da će u narednom periodu, godišnja davanja porasti sa 1,5 na 2 milijarde dolara, da bi do 2025. godine taj iznos premašio 5 milijardi dolara.

Shell and Exxon Mobil
Gasna platforma kompanija Šel i Ekson Mobajl (Exxon Mobil) u Severnom moru (Izvor: Ledgerinsights.com)

Nafta i gas u službi finansiranja tranzicije

U britansko-holandskoj kompaniji ističu da će tokom naredne decenije ipak održati stabilan nivo proizvodnje nafte i gasa, kako bi se obezbedila sredstva za finasiranje energetske tranzicije Šela, mada se najavljuje da će gas biti dominantniji u tom miksu.

Portparol kompanije Šel nije želeo da komentariše detalje nove strategije kompanije pre nego što se u februaru dokument i zvanično prestavi.

U međuvremenu, BP (British Petroleum) najavljuje da planira da smanji proizvodnju nafte za 40 odsto do 2030. godine i u skladu sa tim, prekida aktivnosti svog glavnog tima za za istraživanje nafte i gasa kako bi se usredsredio na obnovljive izvore.

Najavljuje se da bi troškovi britanskog BP za finansiranje proizvodnje sa niskim emisijama ugljenika trebalo da porastu deset puta, dostižući iznos od 5 milijardi dolara tokom naredne decenije.

Shell
Šel ima 44.000 benzinskih stanica širom sveta (Izvor: 123rft.com)

Uticaj tranzicije u poslovanju na tržišno pozicioniranje

Energetski gigant Rojal Dač Šel posluje u preko 70 zemalja. Ima učešće u 15 svetskih rafinerija i mrežu od 44.000 benzinskih stanica širom sveta. Šel je proizveo 3,7 milion barela nafte i njenog ekvivalenta dnevno i zabeležio prodaju od 74,5 miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG) tokom 2019. godine. 

Šel je takođe jedna od vodećih u svetu prema prihodima koje ostvaruje. Međutim, koraci koji se preduzimaju u pravcu smanjenja emisija štetnih gasova, ali i situacija na svetskom tržištu u svetlu globalne krize izazvane korona virusom, odrazila se na poslovanje ovog energetskog giganta.    

Prihod Šela za dvanaest meseci, zaključno sa 30. septembrom prošle godine, iznosio je 223,232 milijarde dolara, što je pad od 39,94 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza, koju je objavio Macrotrends.

Krajem oktobra 2020. godine, Šel je saopštio da je njegova zarada u trećem kvartalu iznosila 489 miliona dolara, što je pad od čak 92 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenela je američka CNBC.

U međuvremenu, prilagođena zarada u tromesečnom periodu pala je 80 odsto, na 955 miliona dolara.

Šel je takođe tada najavio da podiže dividendu za oko četiri odsto, na 16,65 dolara, za treći kvartal, a time i na godišnjem nivou.

"Moramo da nastavimo da ojačavamo finansijsku otpornost našeg portfelja, dok smo u tranziciji ka poslovanju sa nultom emisijom. Odluke preduzete ranije tokom godine učvrstile su našu operativnost i dotok novca", rekao je izvršni direktor kompanije Ben van Burden.

Navodi se takođe da su od početka prošle godine, do kraja trećeg kvartala, akcije Šela pale više od 61 procenat.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...