PRODAJA NIS-A: DA LI SE NEŠTO SKRIVA OD JAVNOSTI ?

Jelica Putniković

Da li je sve jasno? Ako nije, da li je to zbog neznanja ili su razlozi namerno sakriveni od javnosti, pita advokat Milenko Radić

 

“Po kojim kriterijumima je Vlada Srbije imenovala Komisiju za razgovore sa Rusima, po stručnosti, po partijskoj i/ili ličnoj odanosti“, komentariše advokat Milenko Radić aktuelne izjave srpskih političara. Oni kao da se nadmeću u patriotskim izjavama o ciljevima budućih pregovora za prodaju većinskog paketa nacionalne naftne kompanije, u kojima preovlađuju detalji o samoj ceni koju će Gazprom platiti za većinski paket Naftne industrije Srbije.Direkcija NIS-a u Novom Sadu

Da li je sve jasno? Ako nije, da li je to zbog neznanja ili su razlozi namerno sakriveni od javnosti?

Postavljajući nadležnima ova pitanja Radić, inače, predsednik Fonda za razvoj demokratije, za Balkanmagazin pojašnjava niz spornih detalja i postavlja niz novih pitanja na koja bi srpskoj javnosti trebalo da se odgovori.

Da li Vlada zna šta je predmet prodaje u NIS-u?

Prema ratifikovanom „Sporazumu između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede“ i Protokolu o osnovnim uslovima kupovine od strane OAO Gazpromnjeft, Rusima se prodaju akcije kompanije Naftna industrija Srbije A.D. Novi Sad, koje čine 51 odsto osnivačkog kapitala.

Pomenuti Protokol, kako je ugovoreno, stupio je na snagu mometnom potpisivanja Sporazuma i važi do trenutka potpisivanja Ugovora.

Prema Protokolu, Vlada Srbije obavezala se da proda, po ceni od 400 miliona evra 4.158.040 akcija NIS-a, koje iznose 51 odsto osnivačkog kapitala NIS. U slučaju zaključenja aranžmana, Gazprom je preuzeo obavezu da sprovede rekonstrukciju i modernizaciju tehnološkog kompleksa NIS sa ukupnim iznosom investicija od najmanje 500 miliona evra, u periodu od 2008 do 2012. godine.

Prema članu 9. Sporazuma, imovina NIS-a sastoji se od „celokupne imovine koja se nalazi u njegovom vlasništvu na dan 31.12.2007. godine“. Šta ulazi u vlasništvo NIS-a, šta je uknjiženo ili registrovano, nije precizirano i tu postoji mnogo otvorenih pitanja.

Da li se zna sa kojom vrednošću NIS-a je Vlada kalkulisala u trenutku kada je postigla dogovor sa ruskim partnerom da on dobije najmanje 51% akcija NIS-a?

Ako ruski partner plaća 400 miliona evra za 51 odsto akcija, proizilazi da je 100 odsto akcija NIS-a procenjeno na 784 miliona evra.

Ako ruski partner plaća u gotovini 400 miliona evra (uplaćeni ulog) a 500 miliona evra u investicijama do 2012. godine, onda je ukupni upisani i uplaćeni ulog ruskog partnera 900 miliona evra za 51 odsto akcija NIS-a. U tom slučaju 100 odsto akcija NIS-a procenjeno je na 1.764 miliona evra, a 49 odsto akcija NIS-a vredi 864 miliona evra.

Da li Vlada zna koliko će ruski partner platiti za 51 odsto akcija NIS-a? Da li 400 miliona evra ili 900 miliona evra (400 odmah a 500 kroz investicije u narednim godinama)?

Najverovatnije da će obaveza ruskog partnera od 500 miliona evra biti vrednovana kao povećanje uloga (dokapitalizacija). U tom slučaju, ako i Srbija ne doplati (dokapitalizuje) srazmeran deo od 480 miliona evra (49 odsto od 500 miliona), onda će ruski partner sa 900 miliona evra imati 70 odsto akcija, a Srbija bi sa 384 miliona evra imala 30 odsto akcija. Na ovako razmišljanje, kako su preneli mediji, upućuje Izveštaj privatizacionog savetnika, konzorcijuma Meri Linč - Rajfajzen investment, koji su predvideli da NIS proda 25 odsto, s tim da kroz dokapitalizaciju (ruski partner) dobije još 12,5 odsto akcija.

Da se radi o dokaptalizaciji potvrdio je i Petar Škundrić, srpski ministar rudarstva i energetike u izjavi datoj Politici 14. septembra 2008. godine kada kaže: „Zaboravlja se, kada se govori o 400 miliona evra da u sporazumu piše da je ruska strana u obavezi da izvrši dokapitalizaciju kompanije od minimum 500 miliona evra“.Izvor: biznis.hr

To dalje može da znači da će investiranjem 500 miliona evra ruska strana povećati svoj ulog na 900 miliona evra. Kada se tom iznosu doda 384 miliona evra, odnosno vrednost uloga Srbije, ispada da će NIS tada vredeti 1.284 miliona evra. U tom slučaju Rusi će imati 70 odsto a Srbija 30 odsto akcija. Inače, prema proceni Meri Linča i Rajfajzen investmenta knjigovodstvena vrednost NIS-a je 1.276 miliona evra, a što je približno pomenutom iznosu od 1.284 miliona evra nakon dokapitalizacije.

Da li Vlada zna gde se odvaja krak gasovoda za Grčku, u Nišu ili u Bugarskoj?

Dan uoči potpisivanja Sporazuma u Moskvi, kako su preneli mediji, Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu koji je, inače, potpisao Sporazum je izjavio: „Gasovod Južni tok će ući u Srbiju i granati se od Niša prema jugu, odnosno prema zapadnoj Evropi, i dalje prema Hrvatskoj i RS. Od tranzita gasa godišnje bi trebalo da imamo 200 miliona EUR“.

Ko je učestvovao u dogovaranju, po kojim kriterijumima je Vlada imenovala Komisiju za razgovore sa Rusima i sl.?

Prema članu 14. ratifikovanog Sporazuma, za realizaciju tog Sporazuma isključivo su ovlašćeni: Ministarstvo industrije i energetike Ruske Federacije i Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije.

Iako je za to isključivo nadležan, ministar Petar Škundrić i njegov prethodnik nisu imali neku posebnu ulogu u pravljenju Sporazuma.

Zanemarujući mesto i ulogu Ministartva rudarstva i energetike, a time i ministra Škundrića, Vlada je 09. jula ove godine formirala Radnu grupu za pregovore sa ruskom stranom. Članovi radne grupe su, pored potpredsednika Vlade Srbije i ministra ekonomije i regionalnog razvoja, Mlađana Dinkića, kao rukovodioca, imenovani Petar Škundrić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministarka finansija Diana Dragutinović i Biserka Jeftimijević-Drinjaković, savetnica predsednika Tadića.

Nije poznato zašto je i po kojim kriterijumima formirana ova grupa.

Iako član 2. Zakona o javnom pravobranilaštvu poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Republike Srbije stavlja u nadležnost Republičkog javnog pravobranilaštva, ostalo je nejasno zašto se u ovom i sličnim poslovima ignoriše Republičko javno pravobranilaštvo.

Iako u ovakvim slučajevima Zakon o javnim nabavkama predviđa objavljivanje tendera za angažovanje advokatskih kancelarija, nedavno je nenadležno Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja predložilo da se angažuju konkretne advokatske kancelarije za zaključivanje kupoprodajnog ugovora između NIS-a i ruskog partnera. Po kojim kriterijumima je izvršen taj izbor - mediji nisu objavili


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...