Egipat: U naftno-gasni sektor 1,6 milijardi dolara

Autor:   M.R.

Dok se globalna ekonomija borila sa pandemijom korona virusa, Egipat je, u partnerstvu sa vodećim međunarodnim energetskim kompanijama, sprovodio ozbiljna istraživanja u cilju pronalaženja novih resursa sirove nafte i prirodnog gasa. Planirana ulaganja u vrednosti od 1,6 milijardi dolara za razvoj rezervi, uz dodatnih 139 miliona dolara koji će se uložiti u naftne bušotine na 74 lokacije, dovoljno govore o kapacitetu resursa kojima Egipat raspolaže. (47 rezervi sirove nafte i 15 prirodnog gasa pronađeno je u Zapadnoj pustinji, Istočnoj pustinji, Sueckom zalivu, delti Nila i Sredozemnom moru, foto: arabnews.com)

Prema podacima Ministarstva za naftu i mineralne sirovine Egipta, predstavljenim u četvrtak, tokom protekle godine pronađeno je 62 novih nalazišta sirove nafte i prirodnog gasa, što predstavlja rast od 13 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Reč je o 47 rezervi sirove nafte i 15 prirodnog gasa, koji su otkriveni na zapadu, u Libijskoj pustinji, u Arabijskoj pustinji na istoku zemlje, Sueckom zalivu, delti Nila i Sredozemnom moru.

Ministarstvo je ocenilo da ovi „pozitivni rezultati“ ukazuju na uspeh istraživanja na aktivnim naftnim poljima, dok istovremeno ukazuju na postojanje novih naftnih resursa.

Na značaj potencijala resursa može da ukaže i to što je, prema poslednjim navodima resornog ministarstva, tokom prošle godine Kairo potpisao 22 sporazuma sa vodećim međunarodnim energetskim kompanijama o investicijama vrednim 1,6 milijardi dolara za razvoj rezervi, uključujući dodatnih 139 miliona dolara, koji će se uložiti u naftne bušotine na 74 lokacije u zemlji.

Zvaničnik Generalne uprave za naftu je istakao, što prenose arapski mediji, da je Sredozemno more jedno od mesta bogatih rezervama sirove nafte i gasa.

Najveće egipatsko priobalno polje plina Zohr u Sredozemnom moru, koje je italijanski gigant Eni otkrio 2015. godine, već u velikoj meri doprinosi proizvodnji zemnog gasa u zemlji, jer dnevno proizvodi oko 2,7 milijardi kubnih stopa (scf).

Ova italijanska kompanija, od 1954. godine prisutna u Egiptu, a jedan je od najvećih stranih proizvođača nafte i gasa u Africi, sada je uključena u nekoliko velikih energetskih projekata, koje sprovodi sa domaćim i međunarodnim kompanijama.

Egipat nafta
Nalazište gasa u Egiptu (albawa.com)

Milijardu dolara za nova nalazišta

Samo za istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i gasa, Egipat je do sada sa međunarodnim kompanijama potpisao ugovore u vrednosti od oko milijardu dolara.

Reč je o devet ugovora za istraživanja u Sredozemnom i Crvenom moru, koja će sprovoditi šest velikih kompanija. U pitanju su vodeći energetski giganti. Pre svega američki Ekson Mobajl (ExxonMobil) i Ševron (Chevron), kao novi akteri na egipatskom terenu u oblasti istraživanja, ali i već prisutni britanski BP (British Petroleum), francuski Total, britansko-holandski Šel (Shell) i italijanski Eni.

Zvaničnici ističu da u projektima koji će uslediti ohrabruje pristustvo i domaćih, egipatskih kompanija. To su Tarva Petroleum i Ganope.

Prema rečima egipatskog ministra zaduženog za naftne i gasne poslove Tareka el - Mole, uskoro bi trebalo da usledi potpisivanje još tri ugovora, što bi značilo da je ta zemlja sklopila ukupno 12 sporazuma za naftna i gasna istraživanja u jeku pandemije korona virusa.

Ukupna vrednost svih ovih investicija namenjenih istraživanjima novih nalazišta je 1,4 milijarde dolara, a ugovori predviđaju otvaranje 23 bušotine u devet regija u Sredozemnom i i tri u Crvenom moru.

Prema ocenama zvaničnika, kako prenose arapski mediji, strategija Egipta, najvećeg proizvođača nafte u Africi van OPEK-a, je da ohrabruje partnerstva domaćih i stranih vodećih kompanija, sa ciljem da privuče investitore u naftni i gasni sektor, vodeći u privredi te zemlje, sa godišnjom proizvodnjom vrednom sedam milijardi dolara ili učešćem od 13,6 odsto u bruto domaćem proizvodu.

Egipat Libija nafta
Naftovod između Egipta i Libije (oilandgaspeople.com)

Američke kompanije u Egiptu

Zahvaljujući novim ugovorima, u oblast istraživanja egipatskih energetskih resursa sada ulaze i američke kompanije Ševron i Ekson Mobajl. Jedan od devet novih sporazuma predviđa da Ekson, u okviru istraživanja, otvori tri bušotine na morskom području Severne Markije u Sredozemnom moru, što je ulaganje vredno 112 miliona dolara. Sa druge strane, Ševron i njegov egipatski partner Tarva Petroleum ulažu 70 miliona dolara u okviru istraživanja u područuju Sidi Barani, uz dozvolu za bušenje jedne bušotine.

Inače, pet od ukupno devet nedavno potpisanih ugovora uključuju saradnju američkih kompanija i Egipatskog državnog holdinga za prirodni gas (EGAS). Dva ugovora se odnose na Ekson, a tri na Ševron, s tim da će kompanije sprovoditi istraživanja sa egipatskim partnerom Tarva Petroleum.

Tarva je, takođe partner i Britiš Petroleumu, kao i konzorcijumu koji predvodi francuski Total u još dva ugovora, dok je poslednja dva sporazuma u toj “turi” država sklopila sa domaćom kompanijom u sopstvenom vlasništvu - Ganope (South Valley Egyptian Petroleum Holding Company).

Egipat mapa
Mapa Egipta (premuiumtimesng.com)

Energetski potencijal

Egipat, raspolaže značajnim energetskim resursima, sa dokazanim rezervama od 3,3 milijarde barela nafte i 77,2 triliona kubnih fita (tcf) prirodnog gasa, najvećim kapacitetima za preradu nafte u Africi. Istovremeno, ima i značajnu ulogu u transportu nafte i tečnog naftnog gasa. Očekuje se, takođe, da će u naredne četiri godine investirati neverovatnih 38 milijardi dolara u razvoj naftnog i gasnog sektora.

U ovoj transkontinentalnoj zemlji, koja povezuje severnoistočnu Afriku i jugozapadnu Aziju, već posluje oko 50 globalnih kompanija iz naftnog i gasnog sektora. Međutim, privlačenje novih investitora ne ide toliko glatko koliko bi Egipat možda želeo.

Naime, prema podacima američke državne Kancelarije za međunarodnu trgovinu, ta zemlja neredovno isplaćuje naknade ugovorene sa međunarodnim kompanijama, a kašnjenja umeju da potraju godinama. Kada je reč o naftnim i gasnim istraživanjima, do juna 2018. nagomilani dug po osnovu ugovora sa državnim preduzećem EGPC, zaduženim za isplatu, dostigao je vrednost od 6,3 milijarde dolara. Vlada Egipta ipak je uspela da taj dug do izbijanja globalne krize svede na 1,2 milijarde dolara, ali se još čeka na potvrdu da li je uspela da izmiri sva potraživanja do kraja 2020. godine, kao što je obećala.

S tim u vezi, predstavnik egipatske Generalne uprave za naftu rekao je u četvrtak, da Ministarstvo nafte uspešno započinje svoje planove za otplatu preostaloh dugova stranim naftnim kompanijama. Prema podacima ministarstva, visina dugovanja je sada manja i iznosi oko 850 miliona dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...