Gasprom: prošle godine pao izvoz gasa za 10 odsto

ML

Prošle godine je ukupno proizvedeno 452,7 milijardi kubnih metara gasa, što je pad u odnosu na 500,3 milijarde iz 2019. godine.
(ilustracija, Gasovod "Snaga Sibira" koji povezuje Rusiju i Kinu)

Izvoz ruskog gasa gasovodima u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza pao je prošle godine, prema preliminarnim podacima, za oko 10 odsto odnosno na 179,3 milijarde kubnih metara, saopštila je kompanija "Gasprom" koja ima u Rusiji monopol na izvoz gasa. 

U tu grupaciju potrošača spadaju zemlje Evropske unije, Turska i Kina. U ove zemlje je tokom 2019. godine izvezeno 199,2 milijarde kubika gasa. Nova trasa je gasovod "Snaga Sibira" koji je počeo da radi krajem 2019. godine.

"Gasprom" je saopštio, takođe, da je tokom 2020. godine ukupno prozvedeno 452,7 milijardi kubnih metara gasa. To je pad u odnosu na 500,3 milijarde iz 2019. godine, kada je zabeležen najveći obim proizvodnje od 2012. godine.

Ova naftna kompanija je bila sedam godina u sporu sa Evropskom komisijom koja ju je optuživala za narušavanje slobodne konkurencije. 

EU je 2018. saopštila da je dogovorila sa "Gaspromom" rešenje ovog spora. "Gasprom" je, naime, dobio određene zadatke koje treba da ispuni kako ne bi dolazilo do kršenja konkurencije čime bi se omogućio slobodni tok zemnog gasa, uz konkurentne cene, na tržišta srednje i istočne Evrope. Ova kompanija je tako izbegla zaprećenu kaznu od čak 10 odsto njegovog godišnjeg prihoda odnosno oko 76 milijardi evra, koliko je to tada iznosilo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...