Novi soj virusa i odugovlačenje bregzita obaraju cenu nafte

M.L.

Cena nafte na početku ove sedmice pala za oko tri posto
(Dover, 21.12.2020 - parkirani kamioni pošto je Francuska zabranila sva putovanja iz Velike Britanije na 48 sati, od ponoći u nedelju, uključujući kamione koji prevoze teret kroz tunel ispod Lamanša ili iz luke Dover na južnoj obali Engleske)

Od juče ujutro cene nafte su na početku nove sedmice na azijskim tržištima pale, kako javlja Rojters, za oko tri posto. To je, prema objašnjenju analitičara, posledica brzog širenja navodno novog soja virusa kovid 19 što je izazvalo veliko uzbuđenje i lokdaune u velikom delu Britanije, koji bi se mogli proširiti na već postojeće na evropskom kontinentu i usporiti oporavak tražnje za energentima.

Barel (159 litara) američke nafte WTI s ugovorom isporuke u januaru, prodavao se juče ujutro u Singapuru za 47,6 dolara. To je za 1,5 dolar odnosno 3,06 manje nego u petak uveče, na kraju trgovanja na Njujorškoj berzi. WTI je pre toga u petak poskupela za 0,74 dolara i zaključila trgovinu sa cenom od 49,10 za barel.

Februarski ugovor za barel severnomorske nafte tipa Brent prodavao se juče ujutro u Singapuru po ceni manjoj za 1,68 dolara odnosno 3,21 posto nižoj od prethodne, konkretno za 50,58 dolara za barel.

Cene nafte su u protekloj sedmici, inače, po sedmi put uzastopno beležile rast. Raspoloženje investitora bilo je sve bolje pod uticajem vesti o početku vakcinisanja.

Na jučerašnji pad cena negativan uticaj imalo je i produžavanje rokova u pregovorima Britanije i EU o bregzitu. Zbog svega toga analitičari prognoziraju da bi cene nafte tipa Brent mogle do kraja ove sedmice pasti ispod 50 dolara za barel, a tipa WTI ispod 45 dolara za barel.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...