Prvi kinesko-američki ugovor o LNG-u posle trgovinskog rata

Izvor:   BM/Blumberg

Kina je potpisala prvi ugovor o kupovini tečnog prirodnog gasa od američkog izvoznika otkako je trgovinski rat između dve zemlje poremetio isporuke, izveštava Blumberg, ocenjujući to nagoveštajem moguće normalizacije kinesko-američkih poslovnih i političkih odnosa. (foto, Bloombeg)

Kineska grupacija Foran Enerdži (Foran Energy Group) saopštila je da sa američkim dobavljačem, kompanijom Činir Enerdži (Cheniere Energy Inc.) sklopila okvirni sporazum za 26 isporuka tečnog prirodnog gasa između 2021. i 2025. godine.

Dogovor je sklopljen tokom godišnjeg trgovinskog sajma u Šangaju, značajnog projekta predsednika Ksi Đipinga, koji ima za cilj da pokaže kinesku otvorenost prema svetu.

Kineske kompanije su prestale da potpisuju dugoročne ugovore o snabdevanju sa SAD nakon što je Peking podigao carine na pošiljke iz te zemlje, kao odgovor na američke carine na kinesku robu uvedene 2018. godine. To je, između ostalog, razlog što nije sklopljen ni dugoročni ugovor o snabdevanju gasom, vredan više od 16 milijardi dolara, između vodećeg američkog dobavljača tečnog prirodnog gasa Činir Enerdžija i kineskog petrohemijskog giganta, kompanije Sinopek (Sinopec), uprkos dugo vođenim pregovorima.

Prodaja američkog LNG-a Kini potpuno je prestala između maja 2019. i marta ove godine. Uvoz je od tada nastavljen, budući da se Peking trudi da ispuni svoje obaveze prema trgovinskom sporazumu potpisanim sa Vašingtonom u januaru, uprkos problematičnim odnosima dve najveće svetske ekonomije.

Ranije ove godine Kina je pokrenula program odustajanja od carina, što se odnosi i na tečni prirodni gas, u nastojanju da poveća uvoz. Uprkos tome, pokazalo se da najveći kineski kupci zaziru od dugoročnih ugovornih aranžmana, strahujući od mogućeg iznenadnog pogoršanja odnosa s Vašingtonom.

Kompanija Činir Enerdži je, prema službenim američkim podacima, između marta i avgusta ove godine, realizovala devet isporuka tečnog prirodnog gasa u Kinu.

Dogovor s kineskim Foranom grupom došao je ubrzo po završetku projekta PajpČajna (PipeChina). Taj cevovodni sistem omogućava pristup kineskim terminalima LNG gasa i cevovodima za prirodni gas.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...