Kvalitet garant osvajanja novih tržišta

BM

NIS, jedini proizvođač naftnih derivate u Srbiji, kontrolu obavlja u više nivoa, od početnog, proizvodnog, do krajnjeg, kada stigne do rezervara automobila, jer jedino tako potrošačima mogu garantovati najkvalitnije gorivo. Zahvaljujući tome NIS uspešno razvija maloprodajnu mrežu u Srbiji i region, tako da trenutno više od petine maloprodajnih objekata ima u inostranstvu, uključujući i zemlje EU.

Kako bi vozači u svakom trenutku znali šta sipaju u rezervoare svojih automobila, neophodna je stalna kontrola kvaliteta naftnih derivata koji se prodaju na pumpama u našoj zemlji. Kompanija NIS, naš jedini proizvođač derivata, kontrolu obavlja u više nivoa, od početnog, proizvodnog, do krajnjeg, kada stigne do potrošača.

U NIS-u ističu da primenjuju tzv. sistem kontrole „pet filtera“, koji podrazumeva ugradnju mikrofiltera na svim tačkama u lancu isporuke - od utovara derivata u cisternu do istakanja iz pumpnog automata na benzinskoj stanici. Samim tim se obezbeđuje isporuka najkvalitetnijeg goriva do krajnjeg potrošača.

Ovo je neophodno jer, danas potrošači, pre svega, žele da proizvod koji nabavljaju bude kvalitetan. Da bi taj kriterijum bio zadovoljen, potrebno je da budu ispunjena bar tri uslova: modernizacija proizvodnje i stalno unapređenje kvaliteta usluga, stalne interne kontrole kvaliteta proizvoda i stroga zakonska regulativa kojom je kvalitet proizvoda definisan.

Ne treba da čudi što je modernizacija proizvodnje i stalno unapređenje kvaliteta usluga najbitniji faktor uspeha. Jer, savremenom poslovnom svetu vlada velika konkurencija i na tržištu opstaju samo one kompanije koje su spremne da neprestano ulažu u modernizaciju proizvodnje i inovacije.

Stalne interne kontrole kvaliteta proizvoda nešto je na čemu uspešne kompanije dosledno insistiraju. One garantuju da dostignuti kvalitet neće biti narušen.

Na kraju, važna je i stroga zakonska regulativa, kojom je kvalitet proizvoda definisan. Jedino tako se potrošačima može garantovalo da proizvodi koji se nađu na tržištu neće odudarati od propisanog kvaliteta i da će zadovoljavati zakonom propisani minimum.

Isti uslovi važni su i za tržište naftnih derivata, odnosno za gorivo koje sipamo u svoje četvorotočkaše. Kvalitet motornih goriva direktno utiče na pouzdanost i radni vek motora, na emisiju izduvnih gasova, odnosno posredno utiče na kvalitet vazduha. Što je gorivo kvalitetnije, to je uticaj na životnu sredinu manji.

Kvalitetu domaćeg goriva doprinosi i modernizacija proizvodnih procesa, o čemu svedoče brojni projekti u pančevačkoj rafineriji koja posluje u sastavu NIS-a. Poslednji među njima, koji je u završnoj fazi realizacije je projekat Duboke prerade, investicija vredna više od 300 miliona evra, čije će puštanje u rad omogućiti proizvodnju još veće količine najkvalitetnijih derivata - dizela, benzina i TNG-a.

U isto vreme, NIS-ove laboratorije koje su akreditovane od strane nadležnih ministarstava Republike Srbije zadužene su za proveru kvaliteta goriva tokom celog proizvodnog procesa. Kako bi bili sigurni da će do potrošača stići gorivo visokog kvaliteta, pre konačne isporuke, vrše se i finalna laboratorijska ispitivanja koja imaju za cilj obezbeđenje kvaliteta goriva prilikom transporta, od rafinerije do benzinskih stanica, kao i sprečavanje degradacije kvaliteta tokom transporta.

Izdavanjem izveštaja o ispitivanju kvaliteta goriva NIS-ove laboratorije potvrđuju kvalitet proizvedenih goriva, a kompanija garantuje da se na svim NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama nalazi domaće gorivo vrhunskog kvaliteta.

Kompanija uspešno razvija maloprodajnu mrežu i na tržištima zemalja regiona, a trenutno više od 20 odsto maloprodajnih objekata NIS-a nalazi se van granica Srbije, uključujući i zemlje Evropske unije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...