Gas neće poskupeti - jeftinija gasifikacija čeka izmenu pravilnika

BM

Gas neće poskupeti a interesovanje za priključivanje na gas je veliko, a to će sa završetkom radova moći oko pola miliona potrošača, rekao je za RTS Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" i potvrdio da će sto posto do kraja iduće godine biti gasifikovani i Beograd i Vojvodina.

"Gas neće poskupeti, stara je cena oko 32 dinara i ostaće barem do kraja predstojeće grejne sezone. Nema neizvesnosti oko toga i građani sigurno mogu da računaju na ovu cenu", potvrdio je za RTS Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa".

Što se cene priključka na gas tiče, Bajatović ukazuje da bi trebalo da se promeni Pravilnik o posebnim objektima i radovima. Dodaje da to možda nije fer i korektno, ali je, kako tvrdi, dobro za sve građane.

"Negde su takse lokalnih samouprava prevelike, i mi želimo to da izbegnemo. U jednoj opštini je priključak 1.200, a taksa 1.300 evra. Nije realno. Sada će zasedati komisija da se to reši", kazao je on.

Naveo je da je "Srbijagas" obezbedio novčana sredstva i da će omogućiti svuda u Srbiji da priključak za gas košta 780 evra i to na 36 meseci bez kamate u dinarima.

Dodao je i da "Srbijagas" zarađuje koliko agencija odobri za trošak, a to je 5.600 dinara po priključku i ne može biti više.

Do kraja iduće godine biće gasifikovani i Beograd i Vojvodina

Istakao je da su s Republičkim geodetskim zavodom napravili odličan posao i da "Srbijagas" praktično 90 posto uknjižava svu svoju imovinu.

Zna da u Zemunu i Grockoj postoje problemi, ali i da poseban tim radi na tome i trenutno se usaglašava planska dokumentacija.

Očekuje da će u roku od mesec dana biti spremna sva potrebna planska dokumenta što se tiče Beograda.

Naglasio je da će do kraja iduće godine sto posto biti gasifikovani i Beograd i Vojvodina.

Priključenje na gas za 500.000 potrošača

Interesovanje građana za priključak na gas je veliko.

"Kada ovo što je u toku završimo, bez novih projekata, mi ćemo moći da priključimo do 500.000 potrošača. I Beograd će biti gasifikovan do kraja godine sto posto", poručuje direktor "Srbijagasa".

Dodaje i da se završava požarevački okrug, a očekuje da ove godine počne izgradnja čelika prema Valjevu.

"Kolubarski okrug će biti prioritet, kao i jug Srbije, pre svega zbog industrijskih potrošača, kako je to u februaru i obećano od strane predesednika Aleksandra Vučić, radiće se i gasifikacija Leskovca, Gadžinog Hana i Vranja", najavio je Bajatović.

Istakao je da "Srbijagas" i sada prodaje energiju, ali da je to malo poznato, i da je nažalost izražena u metrima kubnim.

"Mi u računu imamo korektiv, ako je gas nešto manje ili veće energetske vrednosti, unosimo u račun. Na svaka dva sata uzimamo uzorke nekih četrdesetak mesta i obrađuju se u laboratoriji i tačno se utvrđuje energetska vrednost na osnovu čega se koriguje račun. Da bi se sprovela mera da prodajemo u kilovatima, neophodno je da se promeni regulativa i očekujem da će to uskoro biti urađeno", objasnio je Bajatović.

Gas iz Bugarske do Nove godine

Direktor "Srbijagasa" ističe da je na trasi od 403 kilometra "Turskog toka" sve vreme bilo 1.400 ljudi i da je dobro je što se usled pandemije niko nije razboleo.

Završavaju blok stanice, u toku je ispitivanje velikih mernih stanica. Srbija će na tri mesta dobijati gas iz "Turskog toka", što je, ističe, dobro za naš sistem, jer nam smanjuje troškove. 

Takođe, navodi i da su sve blok stanice, ima ih 19, ispitane i da će i ostale, četiri merne stanice za oko mesec dana.

"Posle toga sledi tehnička provera sistema i do Nove godine ćemo biti u stanju da primimo gas iz Bugarske, jer koliko imamo informacija, i u Bugarskoj radovi napreduju i nadamo se da će biti do Nove godine."

Rešavanje problema u Altini

U zemunskom naselju Altina stvoreni su svi uslovi za priključenje, kompletna infrastruktura je završena, cevi za gas sprovedene kroz celo naselje, ali uslova za priključenje još nema.

Aleksandar Grdinić, zamenik načelnika Uprave gradske opštine Zemun, u uključenju u Jutarnji program kaže da su do sada najveći problem nerešeni imovinskopravni odnosi za postavljanje tih stanica.

Rekao je i da je pre nekoliko dana odobren predlog Javnom preduzeću "Srbijavode" za eksproprijaciju odnosno za administrativno prenošenje nepokretnosti u javnu svojinu Republike Srbije za potrebe tog preduzeća, a sve u cilju izgradnje merno-regulacionih stanica "Gornji Zemun 1" i "Gornji Zemun 2".

To će omogućiti nastavak i priključenje korisnika na tu gasnu mrežu.

Grdinić je istakao da je u međuvremenu nastao još jedan problem izmenama Zakona o planiranju i izgradnji kojima se ne dozvoljava priključenje na gas nelegalizovanih objekata.

Svi zahtevi se podnose kroz objedinjenu proceduru i moraju ispunjavati zakonske uslove.

"Svi zahtevi će se rešavati prioritetno i maksimalno ćemo izaći građanima u susret", obećao je Grdinić.

"Ovde nisu problem imovinskopravni odnosi za Altinu, već zato što nismo dobili protivpožarnu dozvolu, a time ne možemo da dobijemo dozvolu za izgradnju stanice, jer ne postoji mogućnost da izgradimo pristupni put. Ja očekujem da će to vrlo brzo uraditi", odgovorio je Bajatović.

Dodao je da je kupljeno svih devet stanica za Zemun i praktično mogu da budu montirane kad se steknu uslovi, kao i da je gasifikacija u Zemunu poprilično završena.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...