Litar goriva od početka jula skuplji pet dinara – u proseku

J.P.

Tokom prethodnih pet nedelja prosečne maloprodajne cene benzina i dizela povećane su za oko pet dinara po litri, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u julu, tačnije u prethodnih pet nedelja, povećane su za oko pet dinara po litri, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Srpsko tržište je podjednako, kao i ostala tržišta u regionu odreagovalo na povećanje cene sirove nafte, koja je u prethodnih tri meseca poskupela čak za oko 130%. Barel referentne nafte BRENT se krajem aprila prodavao za oko 20 dolara, početkom juna za 40, a juče za oko 45 dolara, navodi Mićović.

nis

Dosadašnji deo 2020. se jasno može podeliti na dva perioda, prvi period pada cene nafte, od januara do kraja aprila, kada se cena strmoglavila za gotovo 50 dolara po barelu i drugi deo godine od kraja aprila do kraja jula, kada je cena nafte povećana za oko 25 dolara po barelu.

nis

Promena cene goriva takođe je imala jasno razgraničene periode.

“Cene goriva u Srbiji su bile u padu sve negde do sredine maja, benzin je pojeftinio za oko 27 dinara, a dizel za oko 33 dinara po litri”, kaže Mićović.

 nis

Zatim je usledila jednomesečna stagnacija cena nakon čega su se promene na globalnom tržištu počele odražavati i na cene u Srbiji. U međuvremenu su povećane I akcize tako da su proizvođači i uvoznici na račun dažbina moraloi da izdvoje dodatnih oko 1,30 dinara.

 nis

Ukupno povećanje prosečnim maloprodajnih cena benzina i dizela u ovom periodu je iznosilo oko 11 dinara po litri.

Cena tečnog naftnog gasa je imala svoju nezavisnu dinamiku kretanja, tako da je zabeležen manji pad cene oko 17 dinara po litri, ali je zatim usledilo i manje povećanje cene od 7,60 dinara po litri.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...