Bugarski tok kasni – Grci i zvanično u igri za gradnju gasovoda Istmed

J. Putniković

Deo Turskog toka kroz Bugarsku neće biti završen do 1. juna, datuma koji je prvobitno najavio tamošnji operator gasnog transportnog sistema Bulgartransgas, već krajem ove godine. Istovremeno, grčki parlament je odobrio sporazum o izgradnji direktnog konkurenta Turskom toku - Istočno-mediteranskog gasovoda Istmed.

Izgradnja bugarskog dela kopnenog nastavka Turskog toka od turske do srpske granice neće biti završena 1. juna, kao što je iz Sofije najavljivano. Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva kaže da će Bugarski tok, kako ovaj deo gasovodnog sistema zovu u Bugarskoj, biti završen do kraja 2020. godine.

Iz Bulgartransgasa, operatora gasnog transportnog Sistema u Bugarskoj, prema pisanju Biltena Nedelja NNKS, objašnjavaju da je to u skladu s sezonom zakupa kapaciteta za period januar-oktobar 2021. godine na srpsko-bugarskoj granici, koji je otvoren sredinom marta. Ruski gas iz Turskog toka 2, prema informacijama iz Bulgartransgasa, ka Srbiji neće početi da se transportuje kroz Bugarsku pre kraja 2020. godine.

Kapacitet Turskog toka 2 je, inače, 15,75 milijardi kubnih metara godišnje.

Treba reći i to da je Bugarska sa saudijskim konzorcijumom Arkade potpisala ugovor po kome im je krajnji rok za završetak gasovoda od turske do srpske granice jun 2021. godine.

gas

Kašnjenje Bugarskog toka uspedilo je zbog mera za ograničavanje širenja Covida-19. Bugarska vlada je i ranije nagoveštavala da su odlaganja verovatna zbog mera predostrožnosti, jer radnici, strani državljani angažovani na projektu su morali da prođu 14-dnevni karantinski period pre nego što počnu da rade. Projektant Arkade ili njegov podizvođač angažovali su najmanje 75 radnika iz Italije, 52 iz Grčke i više od 293 radnika izvan EU - verovatno i iz Rusije. I bugarski premijer Bojko Borisov i ministarka energetike Temenuška Petkova izjavljivali su da su zbog epidemije korona virusa imali problem nestašice radne snage, a što je uticalo na napredak projekta.

Očekivano je, inače, da će deonica dužine 304 km od Provadija na severoistoku Bugarske do granice sa Srbijom biti završena do 31. maja 2020. godine, izjavio je izvršni direktor Bulgartransgaz Vladimir Malinov. Ali, samo 150 km ove deonice je zavareno do 16. aprila. Dodatnih 70 km cevi je postavljeno, ali nije zavareno, a od čitave trase preostaje da se iskopa 74 kilometra cevovoda. Cevi za ukupno 265 kilometara deonice su isporučene na mesto projekta, dok preostali kontigent čeka transfer iz lučkih objekata.

Iz Bulgartransgasa kažu da se sa kopanjem rovova dnevo napreduje oko jedan kilometar, što znači da bi ovi radovi mogli biti završeni pre sredine jula. Tempo napredovanja sa polaganjem cevi od oko 900 metara dnevno ukazuje na slične vremenske rokove za završetak ovog dela posla. Ali trenutna brzina zavarivanja pokazuje da je malo verovatno da će ceo projekat biti završen pre kraja godine.

To, zapravo, znači da je sve izvesnije da Srbija ne može računati na gas iz Turskog toka na početku ovogodišnje grejne sezone, kao što je ranije najavljivano. Naravno, sve zavisi od toga kojim tempom će napredovati radovi na gradnji gasovoda u Bugarskoj.

Grci forsiraju konkurenciju ruskom gasu

Grčki parlament je kasno sinoć odobrio i ratifikovao sporazum o izgradnji Istočno-mediteranskog gasovoda - Istmeda (East Mediterranean Pipeline - Eastmed), kojim kroz ovu zemlju do Italije treba da bude transportovan gas u Evropu iz novih podvodnih nalazišta u jugoistočnom Mediteranu.

Grčka je već stranka međunarodnog sporazuma o gradnji Istmeda, prenio je TASS.

gas

Ovaj sporazum su u Atini 2. januara ove godine potpisali Grčka, Izrael i Kipar. Projekat Istmed predviđa izgradnju gasovoda od 1.900 kilometara, s tim što je na velikom delu trase reč o cevima koje će biti položene u more. Trasa gasovoda ide od morskog depoa Levijatan, blizu izraelske obale, preko Kipra i Krita da stigne do Peloponeza pa dalje kopnom kroz Grčku do Igumenice, gde bi se “ulio” u grčko-italijanski gasovod Posejdon (IGI), koji kroz Jonsko more vodi do Otranta u Italiji. Kapacitet Istmeda je 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Posejdon je pomorski deo projekta Južni gasni koridor, koji treba da poveže grčke i italijanske sisteme za transport gasa.

Turska je protiv ovog sporazuma - službeno zbog „prava kiparskih Turaka“ na poljima u blizini Kipra, ali ovaj gasovod je i u direktnoj konkurenciji s ruskim projektom Turski tok, pa time i sa Turskom.

"Sporazum nije usmeren ni na koga, ali je indirektan odgovor na provokacije Turske", rekao je grčki ministar energetike Kostis Hadzidakis u parlamentu, prenosi Sputnjik. Grčki komunisti napali su sporazum, videći iza njega “dugu ruku Sjedinjenih Država" - da smanje energetsku zavisnost od Rusije. Hadzidakis je potvrdio da SAD podržavaju projekat, ali je insistirao da taj gasovod bude od istorijskog značaja za Grčku, jer jača međunarodnu političku poziciju i stratešku saradnju sa Kiprom i Izraelom, istovremeno stvarajući radna mesta i povećavajući konkurentnost domaćeg tržišta gasa. Predviđa se međuvladin sastanak između Grčke, Kipra i Izraela, uz prisustvo američkog predstavnika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...