Korona i arapsko-ruski naftni rat prepolovili cenu nafte

BM

Nafta dodatno pojeftinjuje nakon Trampove zabrane ulaska u SAD. Arapske države OPEK-a preplaviti tržište “crnim zlatom” u svojoj bici s Rusijom za tržišni udeo. Cene nafte su se ovih dana gotovo “prepolovil”e u odnosu na početak godine.

Svetske cene nafte danas su u padu za više od 4,5 odsto, nakon saopštenja SAD o privremenoj zabrani ulaska u tu zemlju iz Evrope zbog koronavirusa, pokazuju podaci sa berzi, piše Sputnjik.

Prema stanju od 8.07 časova po moskovskom vremenu, cena majskih fjučersa za mešavinu severnomorske nafte tipa „Brent” pala je za 4,67 odsto, odnosno na 34,12 dolara po barelu. Vrednost aprilskih fjučersa za naftu tipa VTI pala je za 4,64 odsto, odnosno na 31,45 dolara po barelu.

Nakon saopštenja o zabrani Sjedinjenih Američkih Država, nafta je pojeftinila za više od pet odsto.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp objavio je da se od 13. marta na 30 dana uvodi zabrana ulaska u zemlju strancima koji žive u evropskim zemljama, sa izuzetkom putnika iz Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, Evropska unija nije dobro reagovala na širenje korona virusa, zbog čega se i odlučio na ovakve mere.

Volatilnost na naftnom tržištu se održava od početka nedelje zbog rizika od korona virusa i nakon što se članice OPEK+ prošle nedelje nisu dogovorile ni o izmeni parametara sporazuma, ni o njegovom produženju. Zbog toga je došlo do velikih promena na naftnom tržištu, a u ponedeljak je barel sirove nafte pojeftinio 30 odsto.

Uporedo sa ovim potresima na svetskom tržištu nafte Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta izbijanje pandemije novog korona virusa. U više od 100 zemalja sveta već je zaraženo oko 120 hiljada ljudi, većina se oporavila, ali je više od četiri hiljade umrlo.

Nakon saopštenja o zabrani SAD, nafta je pojeftinila za više od pet odsto.

U arapskim zemljama epidemijsko pojeftinjenje nafte

Irak i Kuvajt, koji pripadaju Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEK) su, sledeći primer Saudijske Arabije, odlučili da smanje cene sirovine u aprilu, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) to učinili u februaru, saopštio je Blumberg a prenosi Sputnik.

Prema navodima ove agencije, to se dogodilo u svetlu cenovnog rata između Moskve i Rijada.

Irak snižava vrednost nafte tipa „Basrah Lajt” za pet dolara po barelu, a „Saudi Aramko” cenu nafte tipa „Arab Medijum” za šest dolara, dok pojedinosti u vezi sa Kuvajtom nisu poznate.

Istovremeno, u svim slučajevima reč je o isporukama na teritoriji Azije.

UAE, prema navodima agencije, retroaktivno formiraju cene. Ovaj proizvođač je u januaru snizio cene februarske prodaje za svoja četiri tipa nafte za 1,63 dolara po barelu.

Osim toga, iračka državna kompanija za promet nafte SOMO od aprila planira povećanje izvoza.

OPEK na prekretnici

Podsetimo, cena nafte pala je za 25 odsto 9. marta, nakon što zemlje OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promeni parametara sporazuma ni o njegovom produžavanju. Zbog toga od 1. aprila nijedna od članica ranijeg saveza neće imati obavezu da ograniči svoju proizvodnju.

Saudijska Arabija saopštila je da namerava da poveća proizvodnju i kupcima ponudi 20 odsto popusta za april.

Ujedinjeni Arapski Emirati su se pridružili Saudijskoj Arabiji najavljujući, takođe, da će i oni podići proizvodnju nafte na rekordan nivo u aprilu. Time su ove dve članice OPEK-a podigle ulog u ratu s cenama nafte protiv Rusije.

Tržišta su odmah odreagovala na ovu vest gurnuvši cene "crnog zlata" ponovo nizbrdo.

Nacionalna naftna kompanija Ujedinjenih Arapski Emiarta, Adnok, navela je u saopštenju da će u aprilu povećati isporuke na više od 4,0 miliona barela dnevno (bpd) i da će ubrzati planove za proširenje kapaciteta na 5,0 miliona bpd, što je cilj koji je kompanija prethodno planirala da postigne do 2030. godine, izveštava Rojters.

Saudijska Arabija, koja je proteklog vikenda već saopštila da će u aprilu podići pumpanje na rekordnih 12,3 miliona bpd, juče je najavila dodatno povećanje proizvodnje.

Povećanjem isporuka, Rijad i Abu Dabi će u aprilu zajedno "ulivati" dodatnih 3,6 miliona barela nafte dnevno na tržište koje je već zasićeno i to u trenutku kada se procenjuje da će u 2020. godini globalna tražnja za gorivom prvi put opasti u poslednjih skoro 10 godina usled epidemije koronavirusa koji je prigušio ekonomsku aktivnost u većini zemalja sveta, napominje Rojters.

Ove dodatne količine nafte koje dva zalivska saveznika planiraju da isporučuju procentualno odgovaraju iznosu od 3,6 odsto globalnih isporuka. Pored toga, iz Moskve je saopšteno da bi ruske naftne kompanije mogle da povećaju proizvodnju za do 300.000 barela dnevno a, možda, čak i do 500.000 barela.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je, međutim, ocenio da povećanje proizvodnje nije "najbolja opcija" i dodao da je Moskva i dalje otvorena za dijalog sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte.

Alžir, koji je članica OPEK-a, saopštio je da su u toku intenzivni razgovori i da je ministar energetike UAE Suhail al-Mazrui pozvao na postizanje novog sporazuma o proizvodnji u okviru neformalne alijanse OPEK +, koju čine članice naftnog kartela i drugi proizvođači s Rusijom na čelu.

Saudijska Arabija je, međutim, zauzela stav da su razgovori besmisleni ako ne dovedu do dogovora. Cene nafte su se ovih dana gotovo prepolovile u odnosu na početak godine zbog strahovanja da će države OPEK-a preplaviti tržište u svojoj bici s Rusijom za tržišni udeo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...