OPEK predložio dodatni rez - čeka se Rusija

BM

Članice naftnog kartela OPEK-a danas se sa Rusijom dogovaraju o dodatnom smanjenju proizvodnje sirove nafte kako bi se cena barela održala na nivou od oko 60 dolara.

Četrnaest članica OPEK-a, predvođenih Saudijskom Arabijom, odlučili su juče predlože ne-OPEK partnerima da zajedno smanje proizvodnju za dodatnih 1,5 miliona barela dnevno (Mbd) do drugog tromesečja godine. To bi bilo dodatno na postojeće smanjenje od 1,7 Mbd.

Posmatrači navode da se čeka odobrenje Rusije, bez čije saglasnosti se ocenjuje da dogovor neće dobiti dodatak „+“ na OPEK, odnosno saglasnost ostalih devet proizvođača van izvoznog kartela.

Sastanak ministara 24 zemlje iz OPEK+ koalicije održava se u petak u momentu zaključenja ovog izdanja Biltena NEDELJA NNKS.

Kako prenosi S&P Global Platts, u tome bi OPEK preuzeo na sebe dodatno smanjenje od 1 Mbd, dok bi pola miliona barela dnevnog smanjenja otpalo na ne-OPEK zemlje.

OPEK je najavio da će grupa preispitati ovu politiku na svom sledećem sastanku, 9. juna.

„Nemamo Plan B“, rekao je u četvrtak uveče iranski ministar nafte Bijan Zanganek. „Ako sutra (petak) ne-OPEC zemlje ne prihvate (predlog), nemamo odluku“, dodao je on.

Ovom odlukom, ponuda nafte na globalnom tržištu smanjena je ukupno za 3,2 Mbd, što unutar ove koalicije proizvođača nafte smatraju dovoljnim da zaustavi pad cena i podigne cena nafte na nivo od oko 60 dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...