NAPETOST U BRISELU - MOSKVA IMA JOŠ USLOVA?

Nataša Jokić

Da li je došao kraj priči o ratu hladnoćom, pitaju se mnogi u neverici

“Uslovi su sada ispunjeni za ponovno isporučivanje gasa i nema više izvinjenja za odlaganje”, rekao je danas portparol Evropske komisije obraćajući se novinarima u Briselu nakon što je Ukrajina potpisala novu verziju ugovora kako su to Rusi tražili. Portparol je bio prinudjen da ponovi ono što je rekao u četvrtak: "Ruski premijer Putin rekao je predsedniku EK Barozu da je sve spremno za ponovno isporučivanje gasa", dodajući da "apsolutno više nema prihvatljivog razloga" da se slavine gasovoda u Rusiji sada ne otvore.

Ko plaća "tehnički gas"

Da li je ovde kraj priče o ratu hladnoćom, pitaju se mnogi u neverici, tim pre što je portparol premijera Putina izjavio jutros da postoji još jedna moguća teškoća: ko će isporučiti takozvani "tehnički gas" koji služi da se pod pritisak stave evropski gasovodi u trenutku kada se slavine otvore. Ukrajina misli da je to zadatak Rusije, a Rusija - da to treba da učini Ukrajina.

“Rusija plaća cenu tranzita Ukrajini i ta cena uključuje sve troškove potrebne za tranzit”, rekao je Putinov predstavnik za stampu.

Različiti primerci istog ugovora?

Nova najava Brisela o otvaranju slavina usledila je posle novog odlaganja u nedelju zbog blokade od ruske strane. Posle potpisivanja ugovora izmedju Kijeva, Moskve i Brisela, ruska strana je zauzela stav da je potrebno proveriti da li je ukrajinski primerak ugovora isti kao ruski. Ruski predsednik Medvedev izjavio je u nedelju popodne da je ugovor ništavan jer je ukrajinska strana na svoj primerak ugovora dodala rukom pisanu dodatnu odredbu. Ukrajina je zatim u ponedeljak ujutru potpisala primerak ugovora koji je odgovarao Rusiji.

Čak i ako konačno budu otvorene slavine gasovoda, Moskva i Kijev još su daleko od potpunog razrešenja medjusobnog spora. Rusija smatra da joj Ukrajina duguje 600 miliona dolara što Kijev odbija.

U Briselu je potvrdjeno da su svi evropski posmatrači došli na odredišta u Ukrajini i Rusiji i da su neki već poslali prve izveštaje. Posle otvaranja slavina gasovoda potrebno je 66 sati da on stigne do potrošača u Evropi - 30 sati od izvora do ukrajinske granice i 36 od ukrajine do Evrope.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...