Izraelski gas stigao u Egipat

BM

Izrael je otpočeo sa isporukom prirodnog gasa sa polja Levijatan u Egipat. Ovaj projekat obezbediće mogućnost da izraelski gas bude transportovan u Evropu.
Trasa gasovoda Ist Med (EastMed)

Otpočela je, po prvi put, isporuka prirodnog gasa sa najvećeg izraelskog gasnog polja u Sredozemlju u Egipat, objavila je portparol firma Delek.

"Današnji dan označava novo doba u energetskom sektoru Bliskog istoka. Ponosni smo i počašćeni što smo deo ovih istorijskih vremena", rekao je Josi (Yoss) Abu, izvršni direktor izraelske kompanije koja je partner američke firme Nobel enerdži i Izrael oil eksplorejšns (Nobel Energy i Israel's Ratio Oil Explorations) na tom projektu, piše Hina.

Izrael se nada da će polje Levijatan (Leviathan) sa, kako se procenjuje 605 milijardi kubnih metara gasnih rezerva, ojačati regionalne veze i smanjiti oslanjanje na naftu. Ovaj projekat na Leviajatanu počeo je 31. decembra. Očekuje se da će iz njega biti transportovan gas i u Jordan u bliskoj budućnosti.

Vrednost ovog projekta je više od 3,7 milijardi dolara.

Gasno polje Leviajatan smešteno je oko 130 kilometara zapadno od izraelskoga lučkoga grada Haife, na dubini od 1.700 metara.

Izraelski ministar energetike Juval Štajnic (Yuval Steinitz) i egipatski ministar za naftu Tarek al-Mula (Tarek al-Mula) u zajedničkoj su izjavi rekli da je gasovod važan za razvoj i da će pomoći privredama obe zemlje.

Takođe su istakli da će ovaj projekat omogućiti Izraelu da izveze nešto svoga prirodnog gasa u Evropu preko egipatskih transportnih kapaciteta i pomoći da Egipat dobije status regionalnog gasnog čvorišta.

Izrael se, takođe, nada da će početi dopremati gas Evropi do 2025. godine putem 2.100 km dugog gasovoda Ist Med (EastMed).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...