Nafta ove godine poskupela 27 odsto

BM

Nafta na svetskim tržištima poskupljuje uzastopno već četiri nedelje, pre svega zahvaljujući napretku u trgovinskim odnosima između SAD i Kine. A od početka godine barel sirove nafte je na londonskom tržištu poskupeo oko 27 odsto.

Poskupljenja nafte na svetskim tržištima, već četvrtu nedelju zaredom, izazvao je optimizam ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SADa i Kine, javljaju agencije.

Nakon što je početkom nedelje predsednik SAD Donald Tramp kazao da će se vrlo brzo potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Vašingtonom u vezi tog sporazuma. Iako je već ranije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom januara, ove poruke dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD i Kine podržalo je nadu ulagača da će se zaustaviti usporavanje rasta dva najveća svjetske ekonomije i dva najveća potrošača nafte u svetu, što bi trebalo da dovede do jačanja potražnje za “crnim zlatom” tokom iduće godine. Podršku cenama pružio je i niz pokazatelja, boljih nego što se očekivalo, iz američke i kineske ekonomije.

Između ostalog, objavljeno je da je maloprodaja putem interneta u SAD dostigla rekordni nivo, nadmašivši očekivanja analitičara.

Uz to, zalihe nafte u SAD pale su prošle nedelje znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje potrošnje.

Američki potrošači “ne pokazuju znake stezanja kaiša, što je pozitivno i za cene nafte”, rekao je Stefen Ines iz kompanije AxiTrader.

Podršku cenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljem smanjenju proizvodnje, kako bi sprečili preveliku ponudu u uslovima usporavanja rasta globalne ekonomije i potražnje za naftom.

Proizvodnja će u prvom tromesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno. Trenutno smanjenje proizvodnje OPEC+ iznosi 1,2 miliona barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dostići 1,7 miliona barela dnevno - oko 1,7 % globalne naftne proizvodnje.

I, dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već je duže vreme povećavaju. U SAD je proizvodnja nafte na rekordnim nivoima, oko 13 miliona barela dnevno, a izveštaji objavljeni u petak pokazuju da je prošle nedelje broj aktivnih bušotina u SAD smanjen, prvi put u tronedeljnom period - i to za osam, na ukupno 677.

U isto vreme godinu dana ranije aktivno je bilo 885 bušotina. To znači da će u ovoj godini biti zabeležen prvi pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja od 2016. godine, za otprilike 210.

Zahvaljujući svemu tome od početka godine nafta je poskupela na londonskom tržištu skoro 27 odsto, nakon skoro 20-postotnog pada u 2018. godini.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...