MOL I DALJE ZAINTERESOVAN ZA BANATSKI DVOR

Jelica Putniković

Iz mađarskog MOL-a povećavaju isporuke pozajmljenog gasa Srbiji i za Balkanmagazin ističu da su i dalje zainteresovani za učešće u dovršetku podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Dok je Mađarska juče, posle sedam dana restrikcije ukinula ograničenje potrošnje velikim industrijskim potrošačima gasa, Srbija je srećna što je do 24. januara ugovoren kontinuitet pozajmica ovog energenta iz Mađarske i Nemačke.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, takođe, kaže da se sa Mađarima i Nemcima pregovara i o dodatnim pozajmicama gasa namenjenih industriji. "Danas smo, najzad, pokrenuli sa mrtve tačke pregovore oko povećanja pozajmica za jedan plus jedan milion kubnih metara gasa iz Mađarske i Nemačke. Ova dva miliona gasa usmerićemo za pokretanje naše industrije, koja u ovom momentu ne radi", najavio je juče Bajatović.

Mađarska je u situaciji da Sriji pozajmi gas jer je, kako kažu za Balkanmagazin u ovoj kompaniji, "prvi dan gasne krize dočekala sa punim kapacitetima, sa više od tri milijarde kubnih metara uskladištenog energenta". Kada je Ukrajina zavrnula slavine za ruski gas prema balkanskim zemljama, Mađarska je počela da crpi gas na maksimalnom nivou, oko 50 miliona kubnih metara dnevno. U mađarskom MOL-u po ovom pitanju kažu da je za Mađarsku sada najbitnije da obezbeđuje isporuke gasa.

Napominjući da će se i dalje truditi da pomognu Srbiji iz MOL-a objašnjavaju da je to moguće i "zahvaljujući smanjenoj potrošnji mađarskog stanovništva". Odluku o dnevnoj isporuci gasa Srbiji poslovodstvo MOL-a donosi na dnevnoj osnovi, a u skladu sa količinama i pritiskom gasa koje Mađarska ima, kao i u skladu sa spoljnom temperaturom.

Komentarišući za Balkanmagazin da li se količine gasa koji se isporučuje Srbiji mogu povećati, iz MOL-a odgovaraju da "to zavisi od ukupne situacije, od količine koju Mađarska primi, pritiska, kao i spoljne temperature. Količine se određuju na dnevnoj osnovi u zavisnosti od svih ovih faktora".

Ne želeći da konkretnije komentarišu najnovije poteze Ukrajine oko tranzita gasa iz Rusije, u poslovodstvu MOL-a ne kriju da se nadaju da "ova kriza neće dugo potrajati i da će se pronaći neko rešenje, s obzirom na posledice koje ima na regionalnom nivou". Pitanje cene po kojoj MOL isporučuje pozajmljeni gas Srbiji je nešto o čemu u MOL-u, takođe, neće konkretno da govore. "Tranzit između ukrajinsko-mađarske i mađarsko-srpske granice regulisan je dugoročnim ugovorom između Srbijagasa i FGSZ Ltd, mađarske kompanije za isporuku gasa. Cena je određena ovim ugovorom i to nije fiksna cena, već se obračunava na osnovu formule koja je u delimičnoj vezi sa cenom gasa. Ovaj ugovor i formula formiraju cenu već mnogo godina i ona se primenjuje i na ove dodatne isporuke. Kompanija FGSZ Ltd. je uvek zadovoljavala potrebe Srbije i van obaveza predviđenih ugovorom. Saradnja između FGSZ Ltd. i Srbijagasa je dugoročna i prihvatljiva za obe strane", kaže se u pisanim ogdovorima koji su Balkanmagazinu dostavljeni juče.

U MOL-u, međutim, ne kriju da su i dalje zainteresovani za učešće u izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru. "MOL je ponudio podršku izgradnji Banatskog dvora i dalje je pri tom stavu. MOL i Srbijagas kao susedske kompanije već su imale razgovore o strateškom partnerstvu. Srbijagasu je ponuđena upotreba skladišta u Mađarskoj kao jeftinije rešenje od izgradnje novog skladišta. I na bilateralnom, kao i na regionalnom nivou, strateška partnerstva među gasnim kompanijama mogu da ublaže posledice situacije kao što je ova", konkretni su u MOL-u i ističu da je "upravo zato MOL pokrenuo ideju za NETS projekat". Reč je o regionalnom projektu kojim se sistemi isporuke gasa i, međusobno povezuju. Moguće ga je realizovati kroz bilateralnu saradnju zemalja koje NETS obuhvata.

U MOL-u smatraju da bi NETS projekat "privukao kapital, ubrzao razvoj infrastrukture, pojačao konkurenciju i vrednost kada je u pitanju obezbeđivanje isporuka gasa. Ovaj projekat bi takođe imao jednu integrisanu strukturu, tj. pomogao bi da se zaštite interesi cele regionalne mreže uključene u projekat, a ne bi štitio interese samo snabdevača gasa, što je sada slučaj".

Ostaje da se vidi kako će se ova saradnja konkretizovati između Srbije, odnosno Srbijagasa i MOL-a po okončanju gasne krize.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...