Rešen gasni spor Rusije I Ukrajine

BM

Ukrajina i Rusija rešile su gasni spor. Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinske gasovode produžen do kraja 2014. godine, s tim što će dogodine ovom rutom evropskim potrošačima biti isporučeno 65 milijardi a narednih godina po 40 milijardi kubnih metara gasa.

Moskva i Kijev postigli su dogovor oko isporuke ruskog gasa preko teritorije Ukrajine. „Gasprom“ će „rezervisati“ prolazak 65 milijardi kubnih metara gasa za 2020. godinu, dok će u periodu od 2021. do 2024. godine ta količina iznositi 40 milijardi kubika uz uslov da se poštuje konkurentska tarifa, izjavio je šef „Gasproma“ Aleksej Miler, prenosi Sputnjik.

Ukrajinski „Naftogas“ preuzeće na sebe ulogu agenta „Gasproma“ kada je u pitanju organizacija tranzita gasa i preuzeće sve rizike koje sa sobom nosi prelazni period.

Istovremeno, istakao je Miler, ruski „Gasprom“ isplatiće „Naftogasu“ sumu u iznosu oko 2,9 milijardi dolara u skladu sa već usvojenim odlukama Stokholmskog suda, a Ukrajina se obavezala da će povući sve tužbe kao i sva ostala potraživanja.

S tim u vezi oglasio se i ministar energetike Ukrajine Aleksej Oržel, koji je rekao da je sve ove dogovore potrebno sprovesti u delo do 1. januara, kada ističe aktuelni ugovor o isporuci ruskog gasa kroz Ukrajinu.

„Jako je važno da sve ovo realizujemo i u praksi, pravno gledano, i to do 1. januara“, naglasio je Oržel.

Takođe je naveo i da će tarifa na tranzit gasa u budućnosti porasti u skladu sa smanjenjem količine gasa koji se transportuje, kao i da su obe strane sa tim saglasne.

Petogodišnji ugovor

Rusija i Ukrajina će petogodišnji ugovor o tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije potpisati do Nove godine, izjavio je vicepremijer Rusije Dmitrij Kozak.

„To će biti novi ugovor, a njegovi ključni suštinski uslovi za narednih pet godina su usaglašeni. Do Nove godine ćemo potpisati taj ugovor“, rekao je Kozak, navodeći da će obim tranzita biti dovoljan za potrebe evropskih potrošača, ne precizirajući njegov iznos.

„Gasprom“ je ranije saopštio da su Rusija i Ukrajina potpisale protokol dogovora o daljem tranzitu gasa kroz ukrajinsku teritoriju i rešavanju uzajamnih potraživanja.

„Ruska i ukrajinska strana potpisale su protokol dogovora o produžavanju tranzita gasa preko teritorije Ukrajine i rešavanju uzajamnih potraživanja“, saopšteno je u „Gaspromu“.

Pregovori Rusije i Ukrajine o gasu održani su u Minsku i trajali su oko šest sati. U sastavu ruske delegacije bili su vicepremijer Rusije Dmitrij Kozak, ministar energetike Aleksandar Novak i direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.

Ukrajinu su na pregovorima predstavljali ministar energetike i zaštite životne sredine Aleksej Orželj, izvršni direktor „Naftogasa“ Jurij Vitrenko i šef „Operatera sistema za transport gasa Ukrajine“ Sergej Makogon.

Ranije je direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Andrej Koboljev saopštio da je Kijev spreman da potpiše novi ugovor o tranzitu ruskog gasa bez prethodnog rešavanja pitanja o kompenzaciji od tri milijarde dolara koju je ruskom „Gaspromu“ naložio Stokholmski sud.

Strateški poraz Amerike

Sporazum koji je postignut između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa, iako je veoma koristan za Evropu, za Ameriku predstavlja strateški poraz, smatraju ruski analitičari, piše Sputnjik.

Želje Amerikanca da se ne potpiše nikakav dogovor Ukrajine sa Rusijom o transportu gasa bile su nerealne i zato je to poraz Amerike koja gubi Evropu u strateškom smislu. To zaista može dovesti do približavanja EU i Rusije, ali može i povećati energetsku bezbednost Evrope, komentariše Vladislav Ginjko, profesor na Ruskoj akademiji za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu.

Dogovor o gasu koristan Ukrajini

Iako je Ukrajina od početka ove „gasne krize“ zauzela prilično oštar stav, ukrajinski zvaničnici su ipak priznali da bi eventualno obustavljanje tranzita ruskog gasa imalo izuzetno negative efekte na ukrajinsku ekonomiju, koja bi mogla da izgubi oko dva procenta BDP-a.

Demontaža ukrajinskog gasnog sistema primorala je Ukrajinu da postigne dogovor sa Rusijom.

Kolaju priče da je sporazum koji je postignut između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa rezultat pritiska pod kojim se našla Ukrajina zbog navodnog početka demontaže ukrajinskog gasnog sistema, ali i činjenice da će u slučaju da dogovor ne bude postignut, tranzit biti u potpunosti obustavljen.

Igor Didenko, član Međunarodnog saveza ekonomista, primećuje da se u poslednje vreme ekonomske pozicije Rusije i Ukrajine približavaju i da strane nalaze mogućnost za kompromis oko onih tačaka oko kojih je ranije bilo teško da se dogovore. Ekspert ovo tumači kao rezultat smene političkog rukovodstva u Kijevu i činjenicu da je novi ukrajinski predsednik Zelenski spreman da kroz kompromis dođe do rešenja. Osim toga, tranzit gasa je izuzetno važan za ukrajinsku ekonomiju i privredu.

„Ukrajina dobija dodatni prihod od tranzita ruskog gasa i to je uvek bilo značajno za njenu ekonomiju. U međunarodnoj ekonomiji izuzetno su važni efektivni privredni odnosi i njihovo urušavanje, naročito između susednih bratskih zemalja nije dobro, ali veza počinje postepeno da se uspostavlja“, rekao je Didenko.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...