SAD priznale – nećemo moći da zaustavimo „Severni tok 2“

BM

SAD priznale poraz u slučaju gasovoda „Severni tok 2“ i pored toga što je Senat izglasao budžet za odbranu, u koji su uključene sankcije gasovodu „Severni tok 2“ i vojna pomoć Ukrajini, u iznosu od 738 milijardi dolara. Iz Kremlja komentarišu da se ove američke sankcije ne dopadaju ni Evropi ni Rusiji.

Američke sankcije gasovodu „Severni tok 2“ neće moći da zaustave njegovu izgradnju, saopštila je agencija Blumberg, pozivajući se na visoke zvaničnike u Beloj kući, a prenosi Sputnjik.

Izvori agencije navode da je projekat skoro završen i da sankcije uvedene gasovodu, koje su uključene u vojni budžet Sjedinjenih Američkih Država, neće moći da mu nanesu ozbiljnu štetu.

Zvaničnici su priznali da su dugogodišnji pokušaji da se projekat, koji je smatran pretnjom za evropsku bezbednost, zaustavi ─ bili neuspešni.

U članku se ističe da će Sjedinjene Američke Države sada pokušati da se fokusiraju na suprotstavljanje drugim ruskim energetskim projektima.

Ranije je američki Senat izglasao budžet za odbranu, u koji su uključene sankcije gasovodu „Severni tok 2“ i vojna pomoć Ukrajini, u iznosu od 738 milijardi dolara.

Da bi stupio na snagu ovaj dokument treba da potpiše američki predsednik Donald Tramp, koji je ranije izjavio da je spreman da to odmah učini.

Odbrambeni budžet, inače, predviđa i sredstva za „suprotstavljanje Rusiji“ u različitim sferama, sankcije protiv „Severnog toka 2“, kao i izdvajanje pomoći Ukrajini u iznosu od 300 miliona dolara.

Ranije je nemački list „Bild" saopštio da je Nemačka spremna da odgovori „konkretnim merama” na američke sankcije.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Gasovod će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Protiv realizacije „Severnog toka 2“ zalaže se nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog prirodnog tečnog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Gasovod podržavaju, pre svega, Nemačka i Austrija, koje smatraju da će projekat učvrstiti evropsku ekonomsku bezbednost i ističu Rusiju kao pouzdanog dobavljača.

Reagujući na najavljene sankcije iz Kremlja je stigao komentar da se američke sankcije protiv „Severnog toka 2“ ne dopadaju ni Evropi ni Rusiji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ ne dopadaju ni Rusiji ni Evropi, uključujući i Pariz i Berlin, kao i da su u potpunosti u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Peskov je rekao da te američke sankcije predstavljaju idealan primer nelojalne konkurencije, budući da Amerika nastoji da Evropi ponudi svoj gas, koji je daleko skuplji.

Što se tiče samog gasovoda, Peskov je ocenio da je stav Rusije da će izgradnja ovog gasovoda biti završena uprkos američkim sankcijama.

„Naše stanovište je da će projekat biti završen“, naglasio je Peskov, koji ne krije zabrinutost zbog ekspanzije NATO-a.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osvrnuo se i na pitanje NATO-a, rekavši da nije tajna da je Moskva zabrinuta zbog ekspanzije Alijanse u pravcu njenih granica.

Komentarišući nedavnu izjavu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova, koji je upozorio da vojne vežbe NATO-a u baltičkim zemljama, Poljskoj, kao i u vodama Crnog i Baltičkog mora, ukazuju na činjenicu da se Alijansa priprema za sukob velikih razmera Peskov je rekao „da se ovde radi o mišljenju profesionalca, koje je zasnovano na analizi koju vojska obavlja u procesu monitoringa manevara koje izvodi NATO“.

„Administracija predsednika Ruske Federacije, sa vojne tačke gledišta, ocenu ne može da daje“, zaključio je Peskov.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...