Balkanski tok u Bugarskoj startuje sutra

J.P.

„Bulgartransgas“ je potpisao sa „Arkadom” ugovor o gradnji Balkanskog toka – gasovoda od turske do srpske granice kojim bi gas do Srbije trebao da stigne već za 250 radnih dana. Radovi počinju sutra, a kompletan gasovod biće završen za 615 radnih dana.

„Bulgartransgas“ je sa saudijskim konzorcijumom „Arkad“ danas potpisao ugovor o izgradnji bugarskog dela gasovoda „Turski tok“ na deonici od bugarsko-turske do bugarsko-srpske granice. Vrednost projekta procenjuje se na 1,102 mlrd evra.

Radovi, kako je najavljeno, treba da počnu već sutra a rok za realizaciju projekta je 615 dana, a tokom prvih 250 dana treba da budu završeni radovi na izgradnji 308 km infrastrukture koja će omogućiti isporuku gasa u Srbiju, prenose bugarski mediji.

Nova trasa kretaće se paralelno sa severnim magistralnim gasovodom prema zapadnoj granici. Nakon 2020. očekuje se da će se u ove cevi isporučiti najmanje tri nezavisna izvora, kako to zahteva direktiva Trećeg energetskog paketa EU. Kompanije koje su potpisale ugovore za transport gasa kroz budući gasovod ruski Gazprom Eksport i Švajcarska MET.

Ugovor je potpisan u dvorani Veća ministara u prisustvu bugarskih zvaničnika, premijera Bojka Borisova i ministarke energetike Temenuške Petkove, ministra industrije i trgovine Ruske Federacije Denisa Manturova i ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije Mesfer bin Abdulrah. Ispred „Bulgartransgaza” ugovor je potpisao Liubomir Krastev, a za konzorcijum „Arkad“ Hani Ali Abdul Latif Abdul Khali.

Vrednost ugovora o izgradnji gasovoda je 1,102 milijarde evra. „Arkad” kao izvođač radova mora završiti ceo projekat u roku od 615 kalendarskih dana.

„Danas je početak veoma važne saradnje sa Saudijskom Arabijom. To će garantovati snabdevanje prirodnim gasom i Bugarske i Balkana i Evrope. Tokom prvih 250 dana mora biti izgrađena infrastruktura približne dužine od oko 308 km, što će omogućiti Bulgartransgazu da isporuči potrebne količine gasa Srbiji i dalje trasom do Mađarske, sve do čvorišta u Austriji”, ", rekao je izvršni direktor „Bulgartransgaza” Vladimir Malinov, a prenosi BTA.

Bugarski mediji podsećaju da Rusija planira da obezbedi prve isporuke gasa Bugarskoj novim gasovodom od 1. januara 2020. godine.

„Trenutno postoji izuzetno pragmatičan, tačan i vrlo poslovan odnos između Bugarske i Rusije. To je obostrano korisno za svaku od zemalja”, izjavio je premijer Bojko Borisov na brifingu u Savetu ministara sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovom.

balkanski-tok

Premijer je istakao koristi koje će Bugarska imati od širenja infrastrukture za prenos gasa kroz projekat Balkanski tok.

"Mi ćemo profitirati od tranzitnih taksi. Ovaj cevovod će ostati bugarski i donosiće nam prihod nakon što isplatimo njegovu gradnju. A tu je i konekcija sa Grškom, koja će obezbediti dotok tri do pet milijardi kubnih metara grčkog LNG-a. Ostajemo na gasnoj mapi. U suprotnom, mi samo nestajemo”, rekao je borisov podsećajući na grešku zapada sa projektom Nabuko Ista (Nabucco Esta), u kome je Bugarska trebala da bude tranzitna zemlja za gas.

Denis Manturov je objavio da su cevi za Balkanski tok ruske proizvodnje, za šta već postoji ugovor sa „Arkadom”.

„Rusija će biti spremna da gas iz Turskog toka balkanskom rutom transportuje kroz Bugarsku u januaru 2020. godine”, rekao je Manturov.

Borisov je naglasio izuzetne napore i rad Ministarstva energetike i timova TSO-a poslednjih meseci.

„Bilo je mnogo sastanaka, uključujući i ruske partnere, sa kolegama iz Saudijske Arabije. Ovo je takozvani Balkanski tok. Jedna transparentna procedura. Na prvom mestu je državna kompanija Saudijske Arabije i mi počinjemo sa radovima. Danas, kada smo finalizirali ugovor, finansiranje je obezbeđeno. Ovo je velika investicija. Zahvaljujući princu Salmanu ostajemo na gasnoj mapi”, rekao je Borisov komentarišući da je gradnja gasovoda Južni tok 2014. godine obustavljena zbog korupcije.

Bugarski premijer je, takođe, istakao da će susedi iz Severne Makedonije, Srbije, Mađarske zahvaljujući Balkanskom toku imati alternativni gas.

Po dovršetku kompresorskih stanica očekuje se da se prihodi Bulgartransgaz-a udvostruče u narednih 20 godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...